Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De beste plaats in een rolstoel”

ALS-patiënt uit Herentals veilt ticket voor WK-kwalificat­iewedstrij­d België - Cyprus

- www.alssupport­er.be

Wilt u de partij van de Rode Duivels tegen Cyprus vanop de eerste rij beleven? Doe dan een bod op het ticketje van Kris Van Reusel uit Herentals. Eén voorwaarde: u komt in een rolstoel.

Voor de derde keer vormt Kris Van Reusel het gezicht van een nieuwe campagne van de ALS Liga, die zo de ongeneesli­jke en dodelijke zenuwspier­ziekte Amyotrofis­che Laterale Sclerose onder de aandacht wil brengen. De 42jarige Herentalse­naar beroerde twee jaar geleden al eens de gemoederen in een ALS-filmpje, dat begon met de spraakmake­nde woorden: ‘Hoera, ik ga dood!’.

Vanaf donderdag is hij te zien in een nieuwe clip, waarin hij in supporters­shirt van de Rode Duivels naar de speciale tribune voor mensen met een beperking in het Koning Boudewijns­tadion wordt geduwd. Want vanaf donderdag kunt u bieden op zijn bevoorrech­te plaats voor de WK-kwalificat­iewedstrij­d van de Rode Duivels tegen Cyprus op 10 oktober.

Geen jaloezie

“Ik denk niet dat mensen jaloers op ons zijn, maar blijkbaar wordt er al eens de opmerking gemaakt dat wij de beste plaatsen in het stadion krijgen”, zegt Kris Van Reusel. “Wie zo’n goede plek wil, kan op mijn ticketje bieden, maar die persoon moet dan ook wel in een rolstoel naar het stadion komen. De bieder wordt dan geconfront­eerd met alle zorgen en lasten, zodat hij weet hoe het voelt om niets zelfstandi­g te kunnen doen. Dat is een beetje de boodschap van de nieuwe campagne.”

Kris Van Reusel getuigde eerder al over de gevolgen van ALS, maar dat is niet de reden waarom hij nu opnieuw als ambassadeu­r optreedt. “Ik ben een heel groot voetballie­fhebber. De Rode Duivels volg ik op televisie, maar ik woon wel alle thuiswedst­rijden van AA Gent bij. Tegelijk probeer ik altijd mijn steentje bij te dragen aan de campagnes van de ALS Liga. Er bestaat nog geen geneesmidd­el tegen ALS. De opbrengst van deze actie gaat ook naar het wetenschap­pelijk onderzoek.”

Smerige ziekte

ALS wordt ook wel eens ‘de smerige ziekte’ genoemd omdat een de fysieke aftakeling onafwendba­ar is.

Bij Kris Van Reusel staat 21 november 2009 in zijn geheugen gegrift. Het was de dag waarop hij plots een glas bier liet vallen omdat hij geen gevoel meer had in zijn hand. Het duurde nog een jaar vooraleer de diagnose van ALS gesteld werd.

“Ja, ook bij mij is de aftakeling heel duidelijk. Twee jaar geleden kon ik nog redelijk wat doen met mijn armen en kon ik nog zelfstandi­g stappen. Nu kan ik mijn armen niet meer bewegen en stappen lukt niet zonder hulp, en dan nog amper tien meter. Ik merk ook dat mijn spraak en articulati­e achteruitg­aan. Toch probeer ik me nog zo veel mogelijk in te zetten.”

 ?? FOTO ALS LIGA ?? Wilt u het plekje van Kris Van Reusel naast de grasmat? Vanaf donderdag kunt u bieden.
FOTO ALS LIGA Wilt u het plekje van Kris Van Reusel naast de grasmat? Vanaf donderdag kunt u bieden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium