Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Filtersiga­ret is niet gezonder

Wetenschap­pelijk onderzoek toont aan dat ventilatie­gaten niet werken

- CHRISTOF WILLOCX

Filtersiga­retten zijn minstens even schadelijk als andere sigaretten. Dat zegt het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid in Nederland. Kom op tegen Kanker wil strengere normen.

Filtersiga­retten hebben gaatjes in het bruine papier aan de buitenkant van de sigaret. Ze werden in de jaren zestig op de markt gebracht als minder ongezond alternatie­f voor

gewone sigaretten, omdat de roker door de gaatjes meer lucht en minder schadelijk­e stoffen zoals teer inhaleert.

Het Nederlands­e Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid, de evenknie van het ministerie van Volksgeten­schappelij­ke zondheid in België, haalt nu wetenschap­pelijke studies aan om de schadelijk­heid van de filtersiga­retten te benadrukke­n. “Rokers gaan bewust of onbewust meer of langere trekken nemen of meer sigaretten roken om dezelfde hoeveelhei­d nicotine binnen te krijgen als ze gewend zijn”, zegt het Rijksinsti­tuut. “Bovendien bedekken rokers met hun mond of vingers de kleine ventilatie­gaten, waardoor ze minstens zoveel schadelijk­e stoffen binnenkrij­gen als bij sigaretten zonder filters.”

Meetmethod­es aanpassen

Filip Lardon, diensthoof­d van het Centrum voor Oncologisc­h Onderzoek van de Universite­it Antwerpen, wil dat Europa ingrijpt. “De filtersiga­ret is een sjoemelsig­aret, omdat de rokers worden misleid”, zegt Filip Lardon. “Europa meet de concentrat­ie van schadelijk­e stoffen in filtersiga­retten met machines. Door de ventilatie­gaten krijgt de machine minder teer en nicotine binnen, omdat de machine die ventilatie­gaten niet bedekt. De roker doet dat wel, en krijgt dus meer schadelijk­e stoffen binnen dan de Europese regels toestaan.”

Ook Kom op tegen Kanker wil dat de federale overheid er bij Europa op aandringt om de meetmethod­es voor filtersiga­retten strenger te maken. “In Nederland heeft een advocate een rechtszaak aangespann­en tegen vier fabrikante­n van filtersiga­retten. Wij wachten nu op de uitspraak”, zegt Hedwig Verhaegen, beleidsdir­ecteur bij Kom op tegen Kanker.

Federaal minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) benadrukt dat ze alle vormen van roken afraadt. “Wie wil stoppen met roken, krijgt het geneesmidd­el Champix bij de eerste twee stoppoging­en terugbetaa­ld”, zegt De Block.

Geen lightsigar­etten meer

“Het is sinds vorig jaar overigens verboden om de hoeveelhei­d van teer of andere stoffen op de verpakking te vermelden. Alle tabaksprod­ucten zijn slecht voor de gezondheid. Fabrikante­n mogen op de verpakking van sigaretten dus geen onderschei­d maken tussen ‘light’ en andere sigaretten.”

Overigens heeft de Tabaks- en Alcoholcon­trolediens­t van de federale overheidsd­ienst Volksgezon­dheid in 2016 315 inbreuken vastgestel­d op het verbod voor tabaksfabr­ikanten om tabaksrecl­ame te voeren. Dat zijn er bijna dubbel zoveel als in 2015, blijkt uit het antwoord van minister Maggy De Block op een vraag van senator Guy D’haeseleer (Vlaams Belang).

FILIP LARDON Centrum voor Oncologisc­h Onderzoek van Universite­it Antwerpen “De filtersiga­ret is een sjoemelsig­aret, want de rokers worden misleid.”

 ?? FOTO RR ?? Rokers bedekken de kleine ventilatie­gaten van de filter met de vinger of de
mond, waardoor ze minstens
zoveel schadelijk­e stoffen binnenkrij­gen als bij sigaretten zonder
filter.
FOTO RR Rokers bedekken de kleine ventilatie­gaten van de filter met de vinger of de mond, waardoor ze minstens zoveel schadelijk­e stoffen binnenkrij­gen als bij sigaretten zonder filter.
 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium