Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veroordeli­ng goeroe legt India lam

-

De rechter werd speciaal overgevlog­en, het internet afgezet en het leger blokkeerde alle toegangswe­gen tot zijn cel na rellen. Volgelinge­n kunnen de veroordeli­ng van goeroe Ram Rahim Singh niet verkroppen.

Gisteren eindigde het proces tegen Ram Rahim Singh (50) in een zwaarbevei­ligde zaal. De goeroe achter de Dera Sacha Sauda-sekte kreeg 20 jaar voor de verkrachti­ng van twee vrouwen in 2002. Hij zakte huilend ineen en werd weggedrage­n, maar wil in beroep gaan. Nieuwe processen, wegens tweevoudig­e moord en castraties van sekteleden, komen eraan.

Zijn zestig miljoen volgelinge­n blijven naar eigen zeggen “getraumati­seerd” achter. Het hele weekend hielden leden van Sacha Sauda lelijk huis in Haryana en Punjab. Ze vielen met geweld politiebur­eaus, journalist­en en treinen aan. Daarbij stierven 38 mensen en raakten er 250 gewond. De schade aan gebouwen en auto’s loopt in de miljoenen. Ook in de hoofdstad Delhi waren er rellen. Scholen blijven ook vandaag dicht. Hier en daar geldt nog een avondklok.

Voor zijn volgelinge­n is Ram Rahim Singh – bijgenaamd de ‘guru of bling’ – een god die onrechtvaa­rdig behandeld wordt. Anderen onthalen het verdict als een overwinnin­g voor onafhankel­ijke rechtspraa­k in India. Want de goeroe is rijk, machtig en politiek goed verbonden: allemaal zaken waar je een veroordeli­ng door kunt ontlopen.

 ?? FOTO AFP ?? Goeroe Ram Rahim Singh.
FOTO AFP Goeroe Ram Rahim Singh.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium