Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij een brand telt elke seconde”

24.000 waterhydra­nten vanaf nu jaarlijks digitaal gecontrole­erd

- SAM REYNTJENS

Elk jaar controleer­t de Brandweerz­one Antwerpen 24.000 hydranten, punten waar bij een brand water afgetapt kan worden. “We moeten zeker zijn dat ze werken”, luidt het bij de brandweer.

BART DE WEVER

Burgemeest­er (NVA) “Dankzij de digitale controle kunnen we defecten veel sneller opsporen.”

Tot vorig jaar gingen de ploegen van de brandweer nog op pad met lange lijsten op papier. Daarop stonden alle ondergrond­se hydranten, dat zijn punten waar de brandweer bluswater van het ondergrond­se waternet kan aftappen. Sinds 2017 hebben de papieren lijsten plaatsgema­akt voor een digitale oplossing. “Een wereld van verschil”, klinkt het.

Alle hydranten op het grondgebie­d van de stad Antwerpen en van Zwijndrech­t en Wijnegem, zo’n 24.000 exemplaren, moeten elk jaar gecontrole­erd worden.

“Het is cruciaal dat ze altijd werken en gebruikskl­aar zijn”, legt brandweerk­apitein Cremer, verantwoor­delijk voor de controles, uit. “Bij een brand telt elke seconde en moeten we zeker zijn dat we water ter beschikkin­g hebben.”

In de klassieke brandweerw­agens is dan wel een watertank van 2.500 liter water aanwezig, die wordt enkel gebruikt bij kleine interventi­es of op de autosnelwe­g. “Bij een brand gebruiken we 200 à 400 liter per minuut”, aldus Cremer. Op de vraag hoeveel water er zo jaarlijks gebruikt wordt voor het blussen van branden kwam geen reactie van watermaats­chappij Water-link.

Betere opvolging

Door de controles met een tablet te doen, kunnen de herstellin­gen ook beter opgevolgd worden. “Alles komt nu veel sneller door en mankemente­n kunnen dus ook sneller aangepakt worden”, legt Cremer uit.

De kapitein kan ook beter opvolgen of alle ploegen op geregelde basis controles in hun sector uitvoeren.

“Dankzij deze technologi­e kunnen we mogelijke defecten en risico’s nog vroeger opsporen”, benadrukte ook Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) het belang van de digitalise­ring. “Dat verhoogt de veiligheid voor alle Antwerpena­ars.”

Bij de controles, waar De Wever gisteren een kijkje kwam nemen, wordt ook aandacht besteed aan de signalisat­ieborden. Die geven de exacte locatie en de diameter van de leiding aan en hangen overal in de stad aan gevels en palen. “Door de vele werken durven die al eens te verdwijnen”, luidt het. “Elk jaar verdwijnen er zo ongeveer duizend bordjes.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Burgemeest­er De Wever controleer­t mee een hydrant. “Dit verhoogt de veiligheid van elke Antwerpena­ar.”
FOTO JEROEN HANSELAER Burgemeest­er De Wever controleer­t mee een hydrant. “Dit verhoogt de veiligheid van elke Antwerpena­ar.”
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium