Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opgelapt spookschip op weg naar Turkije

-

Na een verblijf van bijna twee jaar in Antwerpen is het openbaar verkochte autoschip City of Antwerp vrijdag in alle stilte weer vertrokken. Het schip zou op weg zijn naar Turkije.

De City of Antwerp, een bijna dertig jaar oud autoschip van 183,7 meter lengte, werd eind september 2015 in Antwerpen aan de ketting gelegd. Reden was een boycot tegen de Libanese eigenaar Abou Merhi. Die werd door de VS verdacht van betrokkenh­eid bij drugstrans­porten en islamterre­ur. Ook al werd hij daarvan in mei vrijgespro­ken, het schip ging uiteindeli­jk onder de hamer.

Experts meenden dat het ‘dood schip’ na twee jaar stilliggen rijp was voor de sloop en gaven het een schrootwaa­rde van 1,3 miljoen euro. Het was immers met niets meer in orde en de laadklep diende hersteld te worden. Groot was dan ook de verrassing toen een anonieme koper, met een postbusadr­es in Liberia, er eind juni 2,26 miljoen voor bood tijdens een veiling door de Antwerpse deurwaarde­r Marc Beerten.

Heel de zomer waren allerlei teams op het schip in het Hansadok in de weer om het schip op te knappen. Inmiddels werd het schip omgedoopt tot ‘Kassie’. Het vaart nu onder de vlag van het Caraïbisch­e eilandstaa­tje Saint Kitts en Nevis. Na groen licht van de Belgische Havenstaat­controle voer de Kassie vrijdagnam­iddag rond 14.45u weg. Gisteren ging het met een wisselend slakkengan­getje van 1,5 tot 8 knopen door de Golf van Biskaje. Volgens de website marinetraf­fic zou de Kassie op weg zijn naar de Turkse havenstad Yalova aan de voet van de Bosporusbr­ug. Daar liggen tal van scheepswer­ven, zoals de Besiktaswe­rf, gespeciali­seerd in scheepsher­stelling.

Over de nieuwe bestemming van de Kassie doen allerlei verhalen de ronde. Gezien de vele inspanning­en is het zeker dat de koper het opnieuw in de vaart wil brengen. Volgens sommigen zou de Kassie omgebouwd worden om vluchtelin­gen in de Middelland­se Zee op te pikken. (pvb)

 ??  ?? De City of Antwerp is op weg naar een werf in Turkije. Volgens sommigen zou het schip in de toekomst gebruikt worden om vluchtelin­gen in de Middelland­se Zee op te pikken.
FOTO PATRICK DE ROO
De City of Antwerp is op weg naar een werf in Turkije. Volgens sommigen zou het schip in de toekomst gebruikt worden om vluchtelin­gen in de Middelland­se Zee op te pikken. FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium