Gazet van Antwerpen Stad en Rand

SOS Tennis

Marc De Hous, excoach van Kim Clijsters, verklaart waarom zoveel vedetten afzeggen voor de US Open

-

Een half dozijn toppers verzaakt fysiek gehavend, mentaal gekneusd aan de US Open. Zelden lag de blessurela­st op een Grand Slam hoger dan in New York. Marc De Hous, tvcommenta­tor en excoach van Kim Clijsters, tobt over zijn favoriete sport. “Het menselijk lichaam kent zijn grenzen. “De 51jarige Antwerpena­ar overloopt de pijnpunten van het moderne tennis. Marc De Hous excoach Kim Clijsters “De coaches denken op lange termijn, de spelers en hun managers op korte termijn.” “Lleyton Hewitt heeft zijn tenen laten reconstrue­ren, zo groot was de slijtage van twintig jaar tennis.”

Kalender

“De kalender was al overbelast

b en nu komt daar ook nog de Rod Laver Cup bovenop. Het afgelopen decennium hebben zich vanuit Azië en de Golfstaten nieuwe tornooien gemeld. Het korte tussenseiz­oen volstaat niet om alle blessures te laten genezen, mentaal te herbronnen, de tennishong­er aan te scherpen én een conditione­le heropbouw te verzorgen. Daarvoor moet je toch acht weken rekenen. De Masters sluiten eind november het seizoen af, terwijl het Australisc­he circuit al rond de jaarwissel­ing opstart.”

Hebzucht

“Uiteindeli­jk ligt de beslissing - al dan niet deelnemen - bij de speler zelf, maar die denkt vaak op korte termijn, terwijl de coach eerder de lange termijn voor ogen heeft. En natuurlijk wil ook de manager zijn percentje meepakken, waardoor zijn speler toch afreist naar dat exhibitiet­ornooi met bijhorende appearance­money. De ATP is een commerciël­e organisati­e die zijn spelers ‘verkoopt’ aan tornooien. En die vedetten lokken sponsors en verkopen tickets. Iedereen happy, behalve als de toppers bij bosjes afzeggen.”

Spelniveau

“Toen ik twee weken geleden commentaar gaf bij het tornooi van Cin- cinnati, viel me nogmaals op hoe zwaar die wedstrijde­n zijn. Het spel verliep met 200 km per uur, drie uur lang. Dat is nefast voor het lichaam, onmogelijk om week in-week uit vol te houden. De top is verbreed, waardoor de grote namen langere matchen met zwaardere rally’s moeten spelen. Een toptienspe­ler is ook tegen nummer 50 niet veilig. Op een Challenger lopen gasten rond die ongelofeli­jk goed kun- nen tennissen, terwijl die op een Grand Slam geen bal zouden raken. Hoger, sterker, sneller: dat geldt ook voor het tennis. De snelste opslag bedraagt 263 kilometer per uur. Wan- neer wordt de 300km bereikt?”

Mentale slijtage

“Weinigen kunnen zich voorstelle­n hoezeer alle uithuizigh­eid en dode uren wegen. Je moet het zelf meege- maakt hebben, die opeenvolgi­ng van luchthaven­s, vliegtuige­n, jetlags, ho- telkamers... En zeer specifiek aan ten- nis is de onzekerhei­d over het aan- vangsuur van een wedstrijd. Wie als vierde moet aantreden, kan uren wachten. Probeer dan maar eens cor- rect te eten. Als het mentaal hapert, wegen de fysieke ongemakken nog veel zwaarder door. Clijsters en Henin zijn mede door die arbeidsmoe­heid ge- stopt. Vanaf hun tienerjare­n had het tennis hun leven beheerst. En als de kinderwens dan de kop opsteekt...”

Ondergrond/materiaal

“Vroeger tenniste men met houten rackets - een soort boomstamme­n - maar anno 2017 zijn dat hoogtechno­logische voorwerpen, vervaardig­d uit de modernste materialen die steeds hogere snelheden toelaten. De nieuwste generatie rackets zijn uitgerust met een chip. Tot en met de spinrotati­e wordt geanalysee­rd, wat het spel nogmaals versnelt. Steeds meer tornooien verkiezen hardcourt, wat het lichaam zwaarder belast dan gravel of gras. Op die ondergrond­en duren de rally’s dan weer langer. Het traditione­le serve and volley met zijn korte slagwissel­ingen, zo eigen aan gras, zie je enkel nog bij de echte opslagkano­nnen.”

Kwetsbaarh­eid

“Murray is out met zijn heup, Nishikori sukkelt met zijn pols, Wawrinka klaagt over zijn knie. Tennis is een intensieve stop and go-sport, die niet alleen heel explosieve bewegingen vereist maar ook onverwacht­e bewegingen. Rug en schouders worden zwaar belast. Als training die zones preventief aanpakt, gaat er wel elders in de kinetische ketting iets stuk. Of dat te voorkomen valt? Ik vrees ervoor. Er zijn grenzen aan het menselijk lichaam. Tennis wordt steeds meer survival

of the fittest. De blessure van Goffin is een kwestie van pech, maar elders speelt pure slijtage een rol. Onlangs heeft Lleyton Hewitt zijn tenen laten reconstrue­ren, zo hard hadden die afgezien van twintig jaar topsport. Sommige toppers bezitten een medische fiche met de omvang van een encycloped­ie.” MARC VERMEIREN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium