Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze fiets is het enige wat ik nog van m’n vader heb”

Oproep om gestolen koersfiets van overleden papa terug te vinden al meer dan 50.000 keer gedeeld

- EVELIEN VANGERWEN

Eric Decamps (57) uit Deurne zit in zak en as. Vorige week heeft hij zijn vader begraven na een strijd tegen kanker. Nog geen week later gingen dieven aan de haal met de koersfiets die hij van zijn stervende vader had gekregen. Zijn oproep op Facebook om de fiets terug te vinden, werd al meer dan 50.000 keer gedeeld. “Ik zou zelfs de dief geld geven, als hij hem dan teruggeeft.”

“De koers was zijn leven. Hij keek naar elke wedstrijd en heeft zelf ook veel op de fiets gezeten”, vertelt Eric over zijn vader. “Als jongen van 15 kreeg ik van hem mijn eerste koersfiets. Op het einde van zijn leven heeft hij me nog een nieuwe koersfiets van 7.000 euro cadeau gedaan. Het was het enige wat ik nog had van papa.”

Erics vader, een gewezen postbode, is 91 geworden en zat sinds een jaar in een rusthuis na hartproble­men. In zijn laatste levensjaar kreeg hij leukemie. Vorige week zaterdag was het zijn begrafenis.

“Ik zou de vrijdag erna gaan koersen, maar toen ik die ochtend in de garage kwam, zag ik dat de fiets weg was. Ik zit er even door nu, het is wat te veel geweest.”

Eric zelf was een semiprofes­sioneel renner en gaat nu nog veel fietsen. “Als ik niet aan het werk ben als koerier, zit ik op mijn fiets. Maar nu heb ik er even geen zin meer in. Ik heb de moed niet om een nieuwe te kopen. En het gaat me niet om het geld. Als de dief nu voor mijn deur zou staan, zou ik nog in staat zijn om hem 1.000 euro te geven als hij me dan de fiets teruggeeft.”

Groot raadsel

De dieven namen niet enkel de koersfiets mee, maar maakten ook een andere koersfiets en de tv van zijn zoon buit. “En onze elektrisch­e fiets lieten ze gewoon staan, dat snap je toch niet? Ik had zelfs liever gehad dat ze mijn auto hadden meegenomen.”

Naast de twee fietsen en de tv, ontvreemdd­en de inbrekers ook alle T-shirts van zijn zoon Dario. “Het is voor ons een groot raadsel waarom ze net die T-shirts meenamen.”

Ook bij de buren is er in het verleden al drie keer ingebroken. “Ze namen toen laptops en een tv mee. Maar het ergste was dat ze de hond verdoofd hadden terwijl ze toesloegen. Het arme beest heeft het niet overleefd.”

Vingerafdr­ukken

Eric is overdonder­d door de massale reacties op zijn Facebookpo­st, die al meer dan 50.000 keer werd gedeeld. “Mensen willen me oprecht helpen om die fiets terug te vinden.”

De politie acht de kans echter klein dat de fiets nog wordt teruggevon­den. “Ze waren heel vriendelij­k en hebben zelfs vingerafdr­ukken genomen. Ze hebben wel geen goeie afdruk kunnen nemen, dus het is weinig waarschijn­lijk dat de dief op die manier gevat zal worden. Ik zet al mijn hoop op sociale media. Degene die de fiets vindt, krijgt sowieso een beloning van 500 euro.”

ERIC DECAMPS Zoekt koersfiets van overleden vader terug “Na de begrafenis van mijn vader, die aan leukemie overleed, wilde ik gaan fietsen. Toen merkte ik dat de koersfiets die ik van hem gekregen had, gesloten was.”

 ?? FOTO RR ?? De bewuste koersfiets. “Wie hem vindt, krijgt 500 euro”, zegt Eric Decamps.
FOTO RR De bewuste koersfiets. “Wie hem vindt, krijgt 500 euro”, zegt Eric Decamps.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium