Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geschieden­is persoonlij­k maken”

-

Gisteren was het exact 75 jaar geleden dat de laatste razzia’s op Joodse burgers plaatsvond­en in Antwerpen. Curieus, de lokale werking van Zurenborg, organiseer­de een herdenking­swandeling met auteur Jeroen Olyslaeger­s en UArector Herman Van Goethem in de wijk.

Schrijver Jeroen Olyslaeger­s las

b enkele passages voor uit zijn recentste boek Wil, dat zich voor een groot deel afspeelt in het Antwerpen van de Tweede Wereldoorl­og, en professor en UA-rector Herman Van Goethem zorgde voor de historisch­e context.

Meer dan zeventig mensen verzamelde­n op het Kievitplei­n, waar de wandeling startte met Jiddische muziek gespeeld door Oscar Bohnen en violiste Tatiana Scheck.

De menigte hield halt in de Terliststr­aat en de Van den Nestlei voor passages uit Wil. Het boek is fictie, maar wel historisch gefundeerd. Vanuit de bakfiets die dienstdeed als podium en geluidsins­tallatie, kroop Olyslaeger­s in de huid van zijn hoofdperso­nage en agent Wilfried Wils. Uit de ramen hingen overal mensen mee te luisteren.

In de straten rond de Dageraadpl­aats was aan het aan Herman Van Goethem, gespeciali­seerd in het thema, om naast de verhalen meer historisch­e duiding te geven bij de razzia’s op Antwerpse Joden. De wandeling eindigde met een herdenking­smoment op de speelplaat­s van Crea 16 in de Grotehonds­traat. De school was 75 jaar geleden de laatste verzamelpl­ek voor Joden die opgepakt waren en naar de Dossinkaze­rne in Mechelen gestuurd werden voor deportatie.

Antwerpse politie

“Mijn dochter gaat zelf naar Crea 16. Er moeten zich daar echt hallucinan­te taferelen hebben afgespeeld.”, zegt Matthieu Marin van Curieus. “Wil heeft veel losgemaakt. Bij een gelijkaard­ig evenement in juni brachten we 150 mensen samen, dat gaf echt aan dat het thema leeft in de wijk. Fictie maakt geschieden­is persoonlij­k en roept empathie op, daarom wilden we Jeroen er zo graag bij. Misschien kan dit de start zijn van een jaarlijkse herdenking?”

Op de synagoge in de Terliststr­aat hangt een gedenkplaa­t voor een overlevend­e. Er staat te lezen dat de nazi’s de Joden hier opsloten, al was die nacht de Antwerpse politie verantwoor­delijk voor de razzia.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Jeroen Olyslaeger­s lees voor uit zijn boek Wil.
FOTO JORIS HERREGODS Jeroen Olyslaeger­s lees voor uit zijn boek Wil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium