Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V wil gecontrole­erd megabordee­l in Brussel

Staatssecr­etaris Bianca Debaets pleit voor prostituti­e naar Antwerps model

- (sdb)

De Brusselse burgemeest­er Philippe Close (PS) wil de prostituee­s weg uit zijn stad. Brussels staatssecr­etaris Bianca Debaets (CD&V) pleit voor een gecontrole­erd megabordee­l naar Antwerps model.

“Denken dat je prostituti­e zomaar kan uitroeien, dat is struisvoge­lpolitiek”, zegt Bianca Debaets. “Het probleem bestaat, en dus moet je er iets aan doen. Om de overlast te bestrijden. Maar ook voor de veiligheid van de prostituee­s, om te voorkomen dat ze in weer en wind buiten staan en zonder enige vorm van controle in auto’s meegenomen worden.”

Zelf gelooft Debaets in de Antwerpse aanpak, en dus ging ze gisteren op bezoek in Villa Tinto, het megabordee­l in het Antwerpse Schippersk­wartier. De Antwerpse aanpak houdt in dat prostituti­e wordt gedoogd in drie straten. Zowat alle huizen zijn er onderverde­eld in ‘ramen’, die door privé-eigenaars worden verhuurd voor 80 tot 120 euro per shift van twaalf uur.

Villa Tinto is de grootste ramenvoorz­iener met 51 kamers. Daarnaast zijn er nog vele kleinere, samen goed voor nog eens 260 ramen. De eigenaars moeten zorgen voor hygiënisch­e ruimtes en noodknoppe­n. De prostituee­s zijn geregistre­erd, bepalen zelf hun tarieven en houden hun inkomsten. Pooiers worden geweerd.

Brussel hanteert sinds vorige week een nieuw politiereg­lement dat zowel prostituee­s als hun klanten viseert. Burgemeest­er Philippe Close (PS) maakt er geen geheim van dat hij de prostituti­e in de Alhambrawi­jk wil uitroeien. Volgens Debaets zal die repressiev­e aanpak het probleem enkel verschuive­n. Close is tegen zo’n Villa Tinto, zegt zijn woordvoers­ter. “In zijn ogen is dat vrouwenexp­loitatie, en daar is hij veel te veel feminist voor.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium