Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Moer neemt 50% in ATO

Logistieke groep trekt voor het eerst naar rechteroev­er

- (pvb)

De snel groeiende logistieke Van Moer Group neemt het belang van NMBS Logistics in de ATOtermina­l op rechteroev­er over. Daarmee verlaat Van Moer niet alleen voor het eerst de Waaslandha­ven, maar verwerft hij ook voor het eerst een kade.

Associated Terminal Operators (ATO) werd elf jaar geleden opgericht als een 50/50-joint venture tussen de grootste Belgische mouterij, Boortmalt, en NMBS Logistics. Boortmalt zet sindsdien, als dochter van het Franse Axéréal, zijn expansie verder en investeert fors in de Antwerpse haven.

Het verzelfsta­ndigde NMBS Logistics werd onlangs omgedoopt in Lineas. Dat trok zich eerder al terug uit bijvoorbee­ld een terminal in Luik. Nu stoot Lineas/NMBS Logistics ook zijn 50% in ATO af. Voor een niet genoemd bedrag neemt Jo Van Moer de aandelen over.

Vorig jaar draaide ATO een omzet van zowat 15 miljoen euro, met gemiddeld 65 werknemers. Voor Van Moer is de overname “een perfecte match”. Zowel Boortmalt als Van Moer heeft immers groeiplann­en. Op de kilometer lange kade (en een concessie van 17,5 hectare) zal Van Moer op zijn helft vooral containers behandelen.

Vorig jaar behandelde ATO naar eigen zeggen al 500.000 TEU (standaardc­ontainers), vooral aangevoerd door binnensche­pen. Boortmalt is daar de grootste klant. Tegelijk zetten acht lijnen daar ook hun lege containers af. Onder meer Maersk, CMA CGM, UASC, K-Line.

Van Moer Logistics heeft nu al een eigen lichterdie­nst, iBarge, met vier binnensche­pen. Die zullen nog meer grotere volumes containers ophalen in de haven, terwijl de kleinere vrachten per vrachtwage­n verdeeld zullen worden.

Volgende week neemt Van Moer een vijfde binnenschi­p in gebruik. Dat zal – na inkorting voor de sluizen op de Leuvense vaart – vanaf 2018 afval van Leuven en Vilvoorde ophalen en het naar de Indaver-centrale in Kallo brengen.

 ?? FOTO'S VML, JORIS HERREGODS ?? De ATOsite met links het Churchilld­ok en rechts het 6de Havendok. Kleine foto: Jo Van Moer.
FOTO'S VML, JORIS HERREGODS De ATOsite met links het Churchilld­ok en rechts het 6de Havendok. Kleine foto: Jo Van Moer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium