Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik speel af en toe met de voeten van de kijker, ja”

Maker van ‘Het Huis’ toont acht mensen met hun gevecht in ‘Barg

- TOM DE LEUR

Een programma dat een natte dweil rond je gezicht slaat en vervolgens een warme deken aanbiedt: dat is Bargoens, een documentai­rereeks over acht mensen die elk hun gevecht leveren. Bargoens is gemaakt door Eric Goens, de man van Het Huis en Kroost: “Ik geloof in televisiek­ijken met je vingers opengesper­d voor je gezicht.”

Wie vanavond naar Bargoens kijkt, belandt in de eerste minuut in het hoofd van Peter Ketelslage­rs. Hij wordt al jaren geplaagd door een helse clusterhoo­fdpijn en sinds een jaar ook door zenuwpijn. Een pittig begin van het programma, geeft Eric Goens toe.

“Bargoens is geen spelprogra­mma, geen comedyshow. Wat Peter in zijn hoofd meemaakt, staat symbool voor alle mensen in de reeks: mensen die een gevecht voeren. Ik ga geen zeven omwegen gebruiken om dat te laten zien. Het zijn heftige beelden, maar het is ook geen Rocky Horror Show. Die scène verschilt trouwens niet veel met wat we in

Het Huis te zien kregen van atlete Marieke Vervoort (ze kreeg in één nacht tientallen pijnaanval­len waarbij ze zelfs een paar keer het bewustzijn verloor, nvdr.).”

“Ik onderschat de kijker niet”

“Ik geloof nogal in televisiek­ijken met je vingers opengesper­d voor je gezicht: het doet soms pijn aan de ogen, maar je wil wel blijven kijken. Op dat vlak onderschat ik de kijker niet, in tegenstell­ing tot veel tv-makers.”

De man met de clusterhoo­fdpijn is trouwens de enige die in Bargoens een louter fysiek gevecht levert. Schrijver Pieter Aspe vecht tegen zijn verdriet na de dood van

ERIC GOENS

TVmaker ‘‘Ik zeg niet dat ik in ‘Bargoens’ dé waarheid toon. Ik toon acht authentiek­e verhalen die constant in evolutie zijn.’’

zijn vrouw Bernadette, voetballer Kevin Oris vecht voor zijn carrière in Azië, poolreizig­er Alain Hubert voor zijn basis op Antarctica, kluizenaar Stan Vanuytrech­t vecht voor de stilte, Lieven Boelaert voor zijn Poolse adoptiezoo­ntje en gedetineer­den Stijn en Sven voor hun vrijheid.

Opvallend is dat tv-maker Eric Goens vrij schaamtelo­os hun kant kiest: “Ik heb de weegschaal al lang geleden van mijn hoofd gehaald, hoor. Ik maak geen Beschuldig­de, sta op, met getuigen voor en tegen.”

“Anderzijds kies ik ook niet zomaar partij: poolreizig­er Alain Hubert heeft in zijn conflict met staatssecr­etaris Elke Sleurs gelijk gekregen van de federale regering. Ik zeg niet dat ik in Bargoens dé waarheid toon, je mag het zelfs mijn waarheid noemen. Ik toon acht authentiek­e en oprechte verhalen die constant in evolutie zijn.”

Geforceerd geluk

Als de eerste aflevering van Bargoens vragen onbeantwoo­rd laat, zal de tweede dat ook doen. De derde ook, misschien. Met opzet, zegt Eric Goens: “Ik speel wel eens met de voeten van de kijker, ja. Als je bij één verhaal denkt: nu zijn we er, dan volgt er weer een wending.”

“Ik doe dat niet altijd met opzet, ik laat de kijker alleen maar mee beleven wat die mensen meemaken. Maar geen paniek: na acht aflevering­en zul je vaststelle­n dat veel opgelost is geraakt. Niet alles, maar toch veel. Dat geluk heb ik als tv-maker wel. Al is dat geforceerd geluk, zoals Tom Waes ooit zei in Het Huis.”

Bargoens, elke dinsdag om 20.35u op Eén

 ?? FOTO'S DIRK VERTOMMEN ?? Eric Goens: “Ik geloof in televisiek­ijken met je vingers opengesper­d voor je gezicht.”
FOTO'S DIRK VERTOMMEN Eric Goens: “Ik geloof in televisiek­ijken met je vingers opengesper­d voor je gezicht.”
 ??  ?? Peter Ketelslage­rs vecht tegen clusterhoo­fdpijn.
Peter Ketelslage­rs vecht tegen clusterhoo­fdpijn.
 ??  ?? Pieter Aspe vecht tegen het verdriet.
Pieter Aspe vecht tegen het verdriet.
 ??  ?? Alain Hubert vecht voor zijn basis op Antarctica.
Alain Hubert vecht voor zijn basis op Antarctica.
 ??  ?? Kevin Oris vecht voor zijn carrière.
Kevin Oris vecht voor zijn carrière.
 ??  ?? Stijn vecht voor zijn vrijheid.
Stijn vecht voor zijn vrijheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium