Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Leander Dendoncker is welkom bij Monaco”

Youri Tielemans (20) overtuigd dat hij snel van de bank af komt bij zijn nieuwe club

- LUDO VANDEWALLE

In de Franse Supercup mocht hij nog 90 minuten meedoen bij zijn nieuwe club. Maar sinds de competitie begon, is Youri Tielemans bankzitter bij Monaco. Hij speelde in totaal 61 minuten in vier wedstrijde­n: 4 minuten, 27 minuten, 1 minuut en 29 minuten. De 20jarige middenveld­er is er zeker van dat dit maar tijdelijk is.

Is zo’n begin een afknapper?

“Nee. Als je een transfer doet, weet je dat dit kan gebeuren. Het hangt dan af van de filosofie van de trainer. Sommigen gooien nieuwe spelers er meteen in, anderen geven ze de tijd om zich aan te passen aan de competitie en de speelstijl. Onze trainer kiest voor het tweede. Ik heb nog veel wedstrijde­n om te bewijzen dat ik titularis kan worden. De club en de trainer hebben veel vertrouwen in mij. Ze tonen me dagelijks op training dat ik belangrijk ben, dus het komt wel. Het is een kwestie van tijd alvorens ik hier titularis ben.”

Heb je daar al met de trainer over gesproken?

“De trainer is niet iemand die spreekt over hoe en waarom. Het is aan mij om mijn best te blijven doen en te tonen dat ik een basisplaat­s verdien.”

Heb je als jonge speler in een nieuwe omgeving geen nood aan af en toe een gesprek met de coach?

“Ik heb er niet veel problemen mee. Elke trainer heeft zijn filosofie en manier van werken. Ik moet dat accepteren als profession­ele voetballer. Ik heb genoeg zelfkritie­k, ik ben hard voor mezelf. Ik weet desondanks dat ik goed bezig ben. Ik train goed en werk hard. Binnenkort zal het wel prijs zijn voor een basisplaat­s. Ik heb me aangepast aan het spel en het systeem. Het is anders dan bij Anderlecht, maar ik ben er klaar voor.”

Je ligt in de balans met Moutinho, die de coach heel goed kent.

“Ik weet dat de concurrent­ie groot is. Ik hoop dat ik de komende weken mijn kans krijg om zo de trainer te tonen dat ik in die ploeg thuishoor. Het geeft vertrouwen dat de bondscoach mij toch selecteert.”

Was je überhaupt verrast dat je werd opgeroepen?

“Neen, ik weet dat ik in aanmerking kom. Ik was er al verschille­nde keren bij. Ik weet dat de trainer me kent en vertrouwen in mij heeft en weet hoe ik nuttig kan zijn voor de ploeg. Hij weet dat ik er altijd voor hem zal zijn. Het is ook belangrijk voor mij om hier bij de Rode Duivels te trainen, dan krijg ik toch een frisse kop. ”

Heb je het gevoel dat je in Monaco al stappen vooruit hebt gezet?

“Ik heb die transfer gedaan om progressie te maken en in die twee maanden heb ik die al gemaakt. Bijvoorbee­ld in het systeem met twee centrale middenveld­ers. Dat kan me ook bij de nationale ploeg helpen, omdat wij hier ook met twee centrale middenveld­ers spelen. We werken goed op training, zeker qua automatism­en. De trainer weet waar hij naartoe wil.”

Zie je Leander Dendoncker, op het punt om Anderlecht te verlaten, bij Monaco functioner­en als Fabinho vertrekt?

“Jazeker, ze hebben dezelfde speelstijl. Het zijn alle twee pure defensieve middenveld­ers die de capaciteit hebben ballen te recuperere­n, maar ook nog naar voren kunnen trekken. Ze hebben alle twee een verbluffen­de fysieke conditie, ze zijn sterk en moeilijk weg te zetten. Als Fabinho vertrekt en Leander komt, dan zou hij een goede vervanger zijn. Zeker weten. Hij is welkom.”

Heb je het er met hem al over gehad?

“We hebben er nog niet zo veel over gepraat. Ik begrijp de situatie waar hij in zit en ik wil hem niet extra druk opleggen. Zoiets kan altijd in het hoofd spelen. Dat zal in zijn geval wel zo zijn, want hij zat zelfs niet in de selectie bij Anderlecht dit weekend. De trainer zal er wel zijn redenen voor hebben.”

Volg je Anderlecht nog?

“Natuurlijk. Dat is de club van mijn hart, van mijn opleiding ook. Ze zit nu in een lastige situatie. Er zijn enkele spelers vertrokken en er zijn er bij gekomen. Dat is nooit makkelijk. Maar Anderlecht blijft Anderlecht en het zal er wel bovenop komen. We weten dat Anderlecht op elk moment terug aan de top kan komen. Ik heb echt vertrouwen in mijn ex-club.”

Mist de club Youri Tielemans? Trainer René Weiler zegt van wel.

(Lacht uitbundig) “Dat is heel vriendelij­k van hem. Voor de rest kan je van mij onmogelijk verwachten dat ik zeg dat ze me missen. Uit respect voor de andere spelers ga ik daar niet op antwoorden.”

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Youri Tielemans in gesprek met Romelu Lukaku, Leander Dendoncker en Matz Sels.
FOTO ISOSPORT Youri Tielemans in gesprek met Romelu Lukaku, Leander Dendoncker en Matz Sels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium