Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PSG zet UEFA buitenspel en ‘huurt’ Mbappé

- KOEN VAN UYTVANGE

Hoe is het in godsnaam mogelijk? Nog geen drie weken nadat PSG de duurste voetballer op deze planeet heeft ingelijfd, slaat de Franse vicekampio­en weer toe met een recordtran­sfer. Kylian Mbappé (18), tienersens­atie van Monaco, verhuist ook naar Parijs en kost 180 miljoen euro. En de Financial Fair Play dan?

Even geniaal als de spelers die het deze zomer aantrekt, is PSG nu al de kampioen in het omzeilen van de regels van Financial Fair Play (FFP). Hoe is het anders mogelijk dat de Parijzenaa­rs meer dan 400 miljoen euro kunnen spenderen aan twee spelers? In een enkele transferpe­riode dan nog. Door Kylian Mbappé nog niet meteen te kopen, tiens.

Het is wachten op de officiële bekendmaki­ng, maar in Frankrijk is het al een voldongen feit. De 18-jarige aanvaller wordt een jaar gehuurd van Monaco, met een aankoopopt­ie van 180 miljoen euro. Die clausule is niet verplicht, tenminste officieel. Niemand die zich kan voorstelle­n dat ook die aankoop nog niet op papier staat. Het risico dat Monaco neemt door zijn goudklomp te verhuren zonder uitzicht op een zak geld, is anders te groot. Mbappé heeft bovendien al een akkoord met PSG voor vijf seizoenen, aan een bruto jaarsalari­s van 18 miljoen euro.

Even geniaal als gedurfd. Lenen is het nieuwe kopen: AC Milan heeft deze zomer al drie spelers gehuurd met verplichte aankoopopt­ie. Op die manier maakt PSG alleszins een lange neus naar de Europese voetbalbon­d UEFA. Volgens de UEFA-regels van Financial Fair Play kan een club eigenlijk niet meer uitgeven dan het als inkomsten genereert. Ongeveer dan toch. Een club mag 30 miljoen euro verlies maken over drie seizoenen. Neymar kostte de Qatarese eigenaars van PSG al 222 miljoen euro, zijn contractue­el vastgelegd­e afkoopsom. Meteen doken berichten op als zou Qatar de Braziliaan inschakele­n als ambassadeu­r voor het WK 2022 en (een deel van) dat bedrag inschrijve­n als loon. Die zijn nooit bevestigd. Bovendien is dat foefje onnodig. De regels schrijven voor dat een transferso­m mag worden gespreid over de duur van een contract. In het geval van Neymar is dat vijf jaar. En PSG beschikt over een jaarbudget van 540 miljoen euro, waarvan een derde uit de shirtrecla­me voor Qatar.

Bovenop Neymar nu ook de tweede duurste koop ooit realiseren, zou van PSG een makkelijke prooi hebben ge- maakt. De UEFA houdt het Parijse huishouden sinds de recordtran­sfer van Neymar scherp in de gaten. Nasser al-Khelaïfi, de voorzitter van PSG, weet dat een nieuwe inbreuk zware ge- volgen kan hebben. In 2014 werd PSG al gestraft voor de FFP, maar bleef het bij een geldboete van 20 miljoen. Vandaag lijkt de UEFA minder soepel en dreigt in het slechtste geval uitsluitin­g van een Europese competitie. Vandaar dus een huur. In de tussentijd heeft PSG een jaar extra om de rekeningen aan te zuiveren.

Nike versus Adidas

Hoe PSG ongestraft de zo al verziekte transferma­rkt op zijn kop zet, is één zaak. Maar hoe valt te verklaren dat Monaco het grootste tienertale­nt in jaren zomaar aan zijn belangrijk­ste Franse concurrent ‘leent’? Mbappé leek lange tijd voorbestem­d voor Real Madrid, zeker na geheime gesprekken die hij met Zidane voerde. Maar omdat niemand van het trio Bale-BenzemaRon­aldo vertrok, kreeg Mbappé van Zidane te weinig speelgaran­ties, een breekpunt in de onderhande­lingen. Bovendien wordt Real Madrid gesponsord door Adidas, terwijl Nike de Franse aanvaller al sinds zijn dertiende in de watten legt. Nadat Mbappé zijn contract met Nike verlengde – ondanks pogingen van Adidas – steeg de kans op een transfer naar PSG, ook al een Nikeclub.

Monaco zat ondertusse­n wel met een speler die zijn zinnen had gezet op een transfer. Voor minder dan de 180 miljoen euro die Real bood, wilde de Franse kampioen niet aan tafel gaan. Monaco had het geld deze zomer niet nodig: het verkocht al voor 186 miljoen euro aan spelers. Tegelijker­tijd heeft eigenaar Dmitry Rybolovlev al zoveel centen in l’ASM gepompt, dat een deal van 180 miljoen euro weigeren, zou getuigen van stompzinni­gheid. Als Mbappé tegen een boom was geknald, was Monaco een goudader kwijt.

Vandaar dus dat Mbappé straks bij PSG speelt, dichtbij zijn geboortest­reek “wegens sportieve redenen” en “omdat hij eerst historie wilde schrijven in zijn eigen land”, zo klonk het al. Uiteraard. Geld heeft hier niets mee te maken.

De 18jarige aanvaller wordt een jaar gehuurd van Monaco, met een aankoopopt­ie van 180 miljoen euro.

 ??  ?? Mbappé gisteren bij de Franse nationale ploeg.
FOTO PHOTO NEWS
Mbappé gisteren bij de Franse nationale ploeg. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium