Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog maanden waterellen­de

In week tijd evenveel regen als in heel jaar

-

Een orkaan zoals Harvey, die inmiddels is afgezwakt tot een tropische storm in Texas, gebeurt eens in de 500 jaar. Duizenden mensen zijn geëvacueer­d. Het noodweer heeft al zeker acht levens geëist.

Vooral Houston werd zwaar getroffen. De voorbije dagen kreeg de Texaanse miljoenens­tad meer dan 760 liter water per vierkante meter te slikken. Bovendien blijft het water de komende dagen met bakken uit de hemel komen. De Amerikaans­e weerdienst schat dat er in een week evenveel regen naar beneden zal komen als normaal in een heel jaar. Het gaat om de zwaarste regenval ooit in de staat.

Grote delen van de stad, waaronder de luchthaven, staan volledig blank en het metershoge water in de straten veroorzaak­t levensgeva­arlijke draaikolke­n. In en rond de metropool zullen 30.000 mensen moeten worden geëvacueer­d, een gigantisch­e uitdaging. De politie riep de inwoners met een boot op om hulp te bieden. Vandaag plant president Trump een bezoek aan het rampgebied. Volgens experts komen dergelijke overstromi­ngen eens in de 500 jaar voor. In de county Fort Bend, vijftig kilometer van Houston, zijn al meer dan 50.000 mensen geëvacueer­d omdat de rivier Brazos een recordpeil van 18 meter zal bereiken. Maar de piek van de “catastrofa­le overstromi­ngen” wordt pas dinsdag of woensdag verwacht. “De voorspelli­ngen zijn heel erg onzeker”, aldus Louis Uccellini, hoofd van de Amerikaans­e weerdienst.

Gisteren riep het Witte Huis ook in de aangrenzen­de staat Louisiana de noodtoesta­nd uit.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? In Houston moeten naar schatting 30.000 mensen worden geëvacueer­d, een gigantisch­e uitdaging voor de hulpdienst­en.
FOTO EPA In Houston moeten naar schatting 30.000 mensen worden geëvacueer­d, een gigantisch­e uitdaging voor de hulpdienst­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium