Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Campagne

MiniDe Bruyne en andere Duiveltjes op zoek naar honderden pleeggezin­nen

- JOOST FREYS www.minidevils.be

Samen met de Rode Duivels en jonge lookalikes begint Pleegzorg Vlaanderen een grote campagne om zeker 600 nieuwe pleeggezin­nen te vinden. Als er niet dringend meer pleegouder­s opstaan, dreigen honderden kinderen jaren vergeefs op steun te wachten. “Elk kind in nood verdient hulp”, zegt Isa (11), de kleine lookalike van Kevin De Bruyne. “Zonder mijn pleegmama kon ik niet voetballen.”

Al acht jaar verblijft Isa samen met zijn twee zussen bij pleegmama June in Kruishoute­m. “Mijn mama heeft het wel eens moeilijk. Daarom wonen we nu bij mama June”, zegt hij. “Soms blijft mijn mama logeren. Zo houd ik contact met haar. Dat is tof. Maar ik ben ook heel blij dat ik bij mama June kan blijven. Zonder haar, zaten we nu misschien in een instelling. Daar heb je geen eigen kamer en kun je niet in clubverban­d sporten. Vanaf september kan ik dat eindelijk wel. Dan kan ik in Kruishoute­m gaan voetballen. Ik hoop dat ook andere kinderen die hulp nodig hebben, snel een pleegmama krijgen.”

Het is een van de redenen waarom Isa, “megafan” van Kevin De Bruyne, zich enkele weken geleden inschreef voor een wedstrijd van Pleegzorg Vlaanderen en de nationale voetbalplo­eg. “We gingen op zoek naar onze lookalikes”, zegt Rode Duivel Dries Mertens. “Samen met nog zes andere kinderen, die niet in een pleeggezin verblijven, roept Isa tijdens een campagne Belgische gezinnen op om pleegouder te worden.” Eén van de lookalikes is Matteo Bascialle (11) uit Temse. Hij lijkt sprekend op Dries Mertens. Er zijn zelfs drie kinderen van eenzelfde gezin uit Sint-Truiden. “Ongeloofli­jk toeval”, zegt mama Valentine Kempeneers. “Jana (6) lijkt dankzij haar kapsel erg op een jonge Fellaini, Jarne (4) z’n voorhoofd doet aan Kompany denken en Ian (9) heeft wel weg van Dembélé.” “We zijn niet zelf op de affiches gaan staan, omdat dit project rond kinderen draait, níét om ons”, zegt Dries Mertens. “Op deze orginele manier geven we wel een duwtje in de rug.”

Baby’s en tieners

“Dat duwtje is hoognodig”, zegt Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen. “Elk jaar staan meer pleeggezin­nen open voor kinderen en jongeren in een moeilijke thuissitua­tie. Vorig jaar vingen 4.717 pleeggezin­nen in totaal 6.507 kinderen op. Maar ook de vraag naar pleegzorg blijft toenemen. De kloof raakt niet gedicht. We hebben 600 extra pleeggezin­nen nodig. Eigenlijk kunnen we zelfs 1.000 extra opvangplaa­tsen gebruiken. We zoeken vooral gezinnen die bereid zijn om meer dan één kind op te vangen. We willen broers en zussen zo veel mogelijk bij elkaar houden. Daarnaast zoeken we tientallen pleegouder­s voor kinderen met een beperking en baby’s en peuters.”

Dat betekent niet dat tieners sneller opvang vinden. “Integendee­l”, zegt Jana Bens van Pleegzorg Vlaanderen. “Sommige tieners staan jaren op een wachtlijst en zullen op het einde van de rit nooit in een pleeggezin hebben verbleven.”

Voor June, pleegmama van Isa, was dat het geval. “Daarom engageer ik me als pleegmoede­r. Ik zie hoe goed die kinderen zich ontwikkele­n en genieten van de aandacht die ze krijgen. Niets maakt me gelukkiger.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO RR Miniversie­s van Kevin De Bruyne, Ousmane Dembélé, Axel Witsel, Dries Mertens en Marouane Fellaini brengen het tekort aan pleegouder­s in Vlaanderen onder de aandacht.
FOTO RR Miniversie­s van Kevin De Bruyne, Ousmane Dembélé, Axel Witsel, Dries Mertens en Marouane Fellaini brengen het tekort aan pleegouder­s in Vlaanderen onder de aandacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium