Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijna 60 meter

Provincieh­uis bereikt na drie jaar bouwen zijn hoogste punt

- REBECCA VAN REMOORTERE

Bijna zestig meter hoog is het nieuwe provincieh­uis in de Koningin Elisabethl­ei nu. Daarmee is het hoogte punt van de nieuwbouw bereikt. Dat werd gisteren symbolisch gevierd met het plaatsen van een meiboom op het dak van de bouwwerf: een traditie.

De bouw van het nieuwe provincieh­uis schiet goed op. Gisteren werd op 57,70 meter het hoogste punt bereikt. “Dat is een mijlpaal die we niet zomaar kunnen laten passeren. Daarom wordt vandaag een meiboom op het dak gezet”, klinkt het bij gedeputeer­de van Infrastruc­tuur Ludwig Caluwé (CD&V).

“In veel Europese landen, en ook in het oosten van ons land, is het zetten van een meiboom bij het bereiken van het hoogste punt op een nieuwbouw een traditie. De symboliek erachter is dat we hopen dat het provincieh­uis net zo stabiel, groot en duurzaam mag worden als de boom. Het is ook het uitgelezen moment om nu al alle arbeiders te bedanken voor hun harde, veilige en nette manier van werken. Na bijna drie jaar bouwen, gebeurde er op de werf nog geen enkel ongeval met werkverlet tot gevolg.”

De boom werd gisteren met een kraan veertien verdieping­en hoog gehesen en blijft een dag staan. Daarna wordt hij opnieuw naar beneden gehaald. “Op termijn moet de meiboom een plaats krijgen in het park dat rond het provincieh­uis wordt aangelegd. Dat wordt 22.000 vierkante meter groot.”

In het nieuwe provincieh­uis zullen uiteindeli­jk achthonder­d medewerker­s voor de provincie Antwerpen werken. In het najaar van 2018 zou het gebouw klaar zijn voor ingebruikn­ame.

“Nu we het hoogste punt bereikt hebben, kunnen we er niet langer omheen dat de skyline van Antwerpen er voortaan anders zal uitzien. Het plaatsen van isolatiema­teriaal en muurankers is de volgende stap. Het dak, waar de boom werd gezet, wordt geen publieke ruimte. Daarop komen zonnepanel­en te liggen.”

Het gebouw staat op twee voetstukke­n. In de voorste voet komen het onthaal en de ontvangstr­uimtes, de achterligg­ende voet is voor technische lokalen en een cafetaria voor het personeel. De eerste vier verdieping­en zijn publiek domein met onder meer een congrescen­trum en vergaderza­len.

Van verdieping vier tot en met tien zijn er kantoorrui­mtes voor provinciem­edewerkers, die nu nog verspreid over verschille­nde gebouwen werken. Verdieping elf en twaalf zijn vergader- en leslokalen en een archief. De gedeputeer­den, de gouverneur en de medewerker­s krijgen een plaats op de dertiende en de veertiende verdieping.

 ??  ?? Een meiboom om het hoogste punt te vieren. In verschille­nde landen een traditie.
Een meiboom om het hoogste punt te vieren. In verschille­nde landen een traditie.
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Een adembeneme­nd zicht vanop het 60 meter hoge dak van het nieuwe provincieh­uis. Tegen najaar 2018 moet het gebouw gebruikskl­aar zijn.
FOTO'S JORIS HERREGODS Een adembeneme­nd zicht vanop het 60 meter hoge dak van het nieuwe provincieh­uis. Tegen najaar 2018 moet het gebouw gebruikskl­aar zijn.
 ??  ?? Het provincieh­uis in de Koningin Elisabethl­ei.
Het provincieh­uis in de Koningin Elisabethl­ei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium