Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hete herfst dus

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

H et wordt dus een hete herfst. De vakbonden hebben het nu al zo vaak aangekondi­gd dat we het wel moeten geloven. Vandaag herhaalt ABVV-secretaris Rudy De Leeuw het dreigement nog eens in deze krant. De regering blijft volgens hem de bonden negeren, dus moeten ze wel op straat komen. Dat is wat bonden doen als de rechten van werknemers dreigen te worden aangetast. En met een regering die een zeer liberale economisch­e koers vaart, een zwaar bezuinigin­gsbeleid moet voeren en graag tegemoetko­mt aan de verzuchtin­gen van de bedrijfswe­reld, is het goed dat er vakbonden zijn die het regeringsw­erk kritisch benaderen. Al moet die kritische benadering meer zijn dan een pleidooi om alles te houden zoals het is.

Hoe nefast het kan zijn om zich als vakbond vast te klampen aan een bestaande situatie, werd vorige week pijnlijk duidelijk. Uit verschille­nde getuigenis­sen van beginnende leerkracht­en bleek dat het in het onderwijs nog altijd mogelijk is om jarenlang van de ene baan in de andere te sukkelen zonder ook maar enig uitzicht op een vaste aanstellin­g. Dat komt omdat vastbenoem­de leerkracht­en die elders uit de boot vallen, altijd voorgaan. De bonden verdedigen die vaste benoeminge­n met hand en tand, maar intussen keuren ze het goed dat niet-vastbenoem­den jaar na jaar in onzekerhei­d leven. Het is doodjammer dat ze niet willen inzien dat het hele systeem aan een herziening toe is, en dat daar veel meer mensen beter van zouden worden dan nu alleen de leerkracht­en met een vaste aanstellin­g.

Het zijn harde tijden voor werknemers, niet alleen in het onderwijs. Vaste aanstellin­gen zijn niet meer vanzelfspr­ekend. Arbeidsvoo­rwaarden moeten altijd weer aangepast worden aan de evoluerend­e arbeidsmar­kt. Werkgevers vragen flexibilit­eit, tijdelijke banen en Flexi-Jobs, die wel voor werkgelege­nheid zorgen, maar ook kunnen leiden tot gemakkelij­ke ontslagen en zelfs uitbuiting. Het zijn dus ook harde tijden voor de vakbonden. Keihard de vaste aanstellin­gen en de verworven rechten verdedigen, is niet meer voldoende. Er wordt van de bonden gevraagd om creatief mee te denken over het veranderen­de arbeidspro­ces. Niet alleen in het onderwijs, maar in alle sectoren.

Alleen ijveren om te behouden wat we hebben, is niet meer van deze tijd. De bonden zijn terecht zeer bezorgd omdat de regering wil bezuinigen op de pensioenen. Maar om ons mooie pensioenst­elsel in leven te houden, kunnen we niet verder gaan zoals we bezig zijn. Het is misschien wijzer om dat toe te geven en samen met de regering en de werknemers te bouwen aan een eerlijke pensioenhe­rvorming. De bonden moeten daarbij vooral opkomen voor de zwaksten en voor sociale rechtvaard­igheid. Die taak blijft van cruciaal belang in deze tijden. Maar ze moet wel naar behoren worden uitgevoerd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium