Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is veel erger dan orkaan Rita in 2005”

-

Ook het Antwerpse Katoen Natie houdt het hart vast. Het bedrijf van Fernand Huts is al jaren sterk aanwezig in en rond Houston. “Dit is gewoon onvoorstel­baar”, vertelt Antwerpena­ar Frank Vingerhoet­s vanuit NoordAmeri­ka.

“Houston staat onder water”, reageert Katoen Natie-baas Fernand Huts. “Wij hebben daar zo’n 200.000 vierkante meter depots. Bij de bouw hebben wij met orkanen rekening gehouden. Zondagnach­t stond het water tot op 30 centimeter onder de drempel van onze depots. Normaal staat het er zo’n 1,3 meter onder. Maar we weten natuurlijk niet of er verzakking­en komen. Er is ook nog bijna geen enkele werknemer tot daar geraakt. Alles is afgesloten. De gevolgen? Vorige keer heeft het zes maanden geduurd voor alles in Houston uitgezweet was.”

“Dit is erger dan Rita in 2005”, bevestigt Antwerpena­ar Frank Vingerhoet­s (51), sinds 2003 directeur van de vestiginge­n van Katoen Natie in Noord-Amerika. Alleen al in de VS heeft Katoen Natie (KTN) zo’n 900 mensen in dienst. In Houston heeft KTN een kleinere vestiging, Turning Basin, ten oosten van Houston en zeer grote vestiging, Gulf Coast, aan de zuidrand bij Baytown, op 1 km van de baai en vlak bij Highway 225. “Dat is zowat de Antwerpse Noorderlaa­n, maar dan zestig keer groter”, aldus Frank. “Onze gebouwen zijn op orkanen berekend. Maar wat nu gebeurt, is onvoorstel­baar. Op tv zegt men dat er al zo’n 105 centimeter regen is gevallen. Het regent nog altijd, en ten noorden van Houston is er nog méér gevallen. Dat water komt dus nog naar hier. De overheid waarschuwt dat de rivieren nog tot donderdag zullen stijgen.”

Tot zes meter water

“In de tunnels staat tot zes meter water, op de highways twee tot drie meter. Alles ligt allicht onder de modder. In een ruime straal rond Houston liggen alle fabrieken stil. Ze staan deels onder water. Dat zijn onze klanten. Eer die heropgesta­rt zullen zijn! In 2005 konden we na twee maanden voetballen in onze magazijnen. Ik denk dat het voor ons bij Baytown niet slechter zal worden. Maar bij de andere site zijn er sporen weggespoel­d.”

“Een orkaan komt altijd tegen de klok draaiend aan land met een ‘goede’ westelijke en een kwalijke oostelijke kant. Dit was duidelijk de slechte kant.”

 ??  ?? FOTO FRANK VINGERHOET­S De loodsen van Katoen Natie in de voorstad Baytown: bang afwachten.
FOTO FRANK VINGERHOET­S De loodsen van Katoen Natie in de voorstad Baytown: bang afwachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium