Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toenemend onbegrip bij EU over Britse Brexit-mist

- BART BEIRLANT

Ook de derde onderhande­lingsronde over de Brexit deze week zal geen doorbraak opleveren. “Het ligt niet aan een gebrek aan tijd, maar aan het gebrek aan inhoud vanwege Londen.” De Britse regering verwijt de Europese Unie dan weer starheid.

De agenda voor de gesprekken die gisterenna­middag begonnen, lag vrijdagmid­dag nog altijd niet vast. Het illustreer­t hoe moeizaam de onderhande­lingen tussen de EU en Groot-Brittannië over de Brexit verlopen. “We verwachten deze week geen vooruitgan­g op de cruciale thema’s, bij gebrek aan duidelijke standpunte­n van het Verenigd Koninkrijk”, laat een hoge EU-functionar­is verstaan. De ambitie is beperkt: proberen meer duidelijkh­eid te krijgen over de Britse positie.

De twee partijen zitten vast in twee aparte logica’s. Michel Barnier, die namens de Europese Unie de onderhande­lingen leidt, blijft erbij dat Londen in de eerste fase klare wijn moet schenken in drie dossiers: de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië na de Brexit, de rekening die Londen moet betalen voor zijn aangegane verplichti­ngen én de Noord-Ierse kwestie – met het veiligstel­len van het Goede Vrijdag-vredesakko­ord.

Pas als op die drie domeinen voldoende vooruitgan­g is geboekt, mag Barnier van de andere 27 EU-lidstaten beginnen te onderhande­len over de toekomstig­e handelsrel­atie met Londen. “Alleen dan kan er voldoende vertrouwen zijn om over te stappen naar de tweede fase en verkleinen we het risico dat de onderhande­lingen mislukken”, zegt een andere EU-bron. Het getalm aan Britse kant wijt het team rond Barnier aan de blijvende onenigheid binnen de Britse regering tussen voorstande­rs van een softe Brexit en een harde versie.

EU moet flexibeler zijn

De Britse Brexit-minister, David Davis, blijft die sequentie onzinnig vinden: “Bespreking­en over onze exit en over de toekomstig­e diepe en speciale relatie die we met de EU willen, zijn onlosmakel­ijk verbonden met elkaar.” Hij verwijt de EU dat ze zich star opstelt en roept Brussel op tot meer flexibilit­eit. David verwijst naar de verschille­nde position papers die zijn team de jongste weken publiceerd­e om de Britse positie te verduideli­jken. “Die papers moeten helpen om vooruitgan­g te creëren in de discussies.”

Maar veel indruk hebben die documenten niet gemaakt bij het team rond Barnier. Daar heeft men de indruk dat de Britten blijven denken dat ze op een goedkope manier de EU zullen kunnen verlaten.

Londen herhaalt dat het af wil van de directe controle van het Europees Hof van Justitie, voor de EU blijft het levensbela­ngrijk dat EU-burgers in Groot-Brittannië straks nog een beroep kunnen doen op het Hof om hun rechten te vrijwaren. De Europese Commissie kan er niet mee lachen dat een honderdtal EU-burgers – per vergissing – een ‘deportatie­brief’ kreeg met de aanmaning het land te verlaten. De kwestie zal zeker aan bod komen deze week.

“Toverachti­g denkwerk”

Theresa May erkende intussen dat haar land zijn financiële verplichti­ngen zal nakomen. Haar minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson, die begin juli nog zei dat de EU naar haar geld kon fluiten, bevestigde vrijdag dat de Britten eerlijke mensen zijn die hun rekeningen betalen als ze het restaurant verlaten. Maar terwijl het team van Barnier een precieze lijst heeft opgesteld met verbinteni­ssen waarvoor betaald moet worden, ligt er van Britse kant nog niets op tafel.

En inzake de toekomstig­e grens tussen Noord-Ierland en Ierland, die volgens Londen onzichtbaa­r moet worden, spreekt de hoge EU-functionar­is van “toverachti­g denkwerk”. “Wij wachten op de politieke toezegging van Londen dat het de verant-

woordelijk­heid op zich neemt voor de gevolgen van de Brexit voor Ierland.”

Het onbegrip over het gebrek aan duidelijkh­eid vanuit Londen groeit. Het was toch de Britse premier Theresa May, die aankondigd­e dat de Brexit op 29 maart 2019 een feit moet zijn? “Ik kan me niet voorstelle­n dat het in het belang is van het Verenigd Koninkrijk om op vertraging te spelen”, zegt de EU-bron.

Vijf maanden nadat May het fameuze artikel 50 heeft geactiveer­d, blijft de kloof tussen de twee partijen zeer groot, erkennen de EU-functionar­issen. “Dat we voorlopig geen vooruitgan­g boeken, ligt niet aan een gebrek aan tijd, maar aan het gebrek aan inhoud.” En het is niet omdat Big Ben in Londen niet meer slaat, dat de klok niet blijft tikken.

De kans dat de EU-leiders eind oktober groen licht geven om over te stappen naar de tweede fase van de onderhande­lingen – over de toekomstig­e relaties – wordt met de week kleiner.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Het Verenigd Koninkrijk wil de EU verlaten, maar de gesprekken daarover schieten niet op. En intussen tikt de klok.
FOTO REUTERS Het Verenigd Koninkrijk wil de EU verlaten, maar de gesprekken daarover schieten niet op. En intussen tikt de klok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium