Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze was het gelukkigst als ze naar ballet keek”

- tot en met 8 oktober in Stadsschou­wburg Antwerpen. www.stadsschou­wburgantwe­rpen.be

Twintig jaar na het overlijden van prinses Diana komt

Het Grootste Zwanenmeer, de laatste voorstelli­ng die ze ooit zag, naar Antwerpen. Choreograa­f Derek Deane (64) mocht zich een vriend van de betreurde prinses noemen. Hij draagt het ballet, in oktober te zien in de Stadsschou­wburg, op aan de iconische vrouw wiens levensverh­aal onsterfeli­jk blijkt.

Juni 1997. Choreograa­f Derek

b Deane verwelkomt zijn goede vriendin Diana bij de betoverend­e première van Het Grootste Zwanenmeer in de legendaris­che Royal Albert Hall in Londen. De sprookjesa­chtige beelden van de stralende en gelukkig ogende prinses met de danseresse­n en de bejubelde choreograa­f gaan de wereld rond.

Amper twee maanden later slaat het noodlot toe. De prinses komt op 31 augustus 1997, vandaag precies twintig jaar geleden, op een tragische manier om het leven bij een ongeluk in Parijs, omdat de wagen waarin ze zat achtervolg­d werd door paparazzi.

Derek Deane was een van de vrienden van Diana die verbijster­d en vol ongeloof achterblee­f. “Prinses Diana en ik hadden een heel bijzondere band, via onze gezamenlij­ke liefde voor ballet”, mijmert de choreograa­f, die begin oktober met Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld naar Antwerpen komt. Hij draagt de voorstelli­ng op aan Diana, die al van in haar jeugd gek was op ballet.

“Het was via ballet dat ik haar leerde kennen, en onze vriendscha­p bleef daarna groeien. Zeker nadat ik artistiek directeur was geworden van het English National Ballet, waarvan Diana beschermvr­ouw was. De laatste vijf jaar van haar leven was mijn relatie met haar nog persoonlij­ker geworden.”

De laatste voorstelli­ng die Diana en Derek samen zagen, was uitgereken­d Het Grootste Zwanenmeer. Deane had er een grote arenaprodu­ctie van gemaakt, die wekenlang in de Royal Albert Hall te zien was. Het was een regelrecht­e sensatie, en dat was ook hoe de prinses het heeft ervaren.

“Ik herinner me nog hoe opgewonden Diana was bij de première. Ze was compleet weg van deze productie. Ze ging na afloop vrolijk op de foto met al onze zwanen. Het werd een iconisch beeld, dat voor ons gezelschap natuurlijk enorm goeie reclame was en dat vandaag nog altijd bijblijft.”

Ook in de weken voor haar dood merkte de choreograa­f hoe betrokken de prinses was en hoezeer de voorstelli­ng haar raakte. “Ze kwam er in onze gesprekken nog vaak op terug. Maar we hadden nooit kunnen denken dat het de laatste voorstelli­ng zou worden die ze ooit zag.”

Nu er een nieuwe productie van Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld is, draagt Deane die op aan de betreurde prinses. Dat hij pronkt met de titel Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld, komt omdat er maar liefst 48 sierlijke zwanen op het podium dansen, tot drie keer zoveel als normaal. Bij de megaproduc­tie zijn in totaal 80 dansers betrokken, die 450 adembeneme­nde kostuums dra- gen, terwijl er voor 20 ton aan decor in de Stadsschou­wburg zal staan.

De choreograa­f wou dat Diana ook deze nieuwe versie had kunnen zien. “Een theaterver­sie maken van een arenaprodu­ctie vereiste veel inventivit­eit op vlak van choreograf­ie, maar het resultaat is schitteren­d. Zelfs met de massascène­s op het toneel is het een intieme en poëtische voorstelli­ng. Het lijken wel schilderij­en van Degas die tot leven komen”, zegt de choreograa­f trots. Ook hij heeft dan ook iets met

Het Zwanenmeer. “Ik heb er veel ervaring mee, ook als solist. Ik stond op de planken naast Rudolf Nureyev en Margot Fonteyn, en werkte in de gouden jaren met legendaris­che choreograf­en. Al die ervaringen kon ik gebruiken in deze versie, waar Diana zo van hield.”

Zeker vandaag, bij de herdenking van haar overlijden, denkt Deane terug aan de prinses die het hart van zoveel mensen stal. De impact die ze had kan volgens hem niet hoog genoeg ingeschat worden. “Ik denk nog zo vaak aan het verschil dat Diana maakte in de wereld, op zoveel vlakken. Ik mis haar verschrikk­elijk.” “Nu ik een nieuwe versie van Het

Zwanenmeer maak, voel ik gewoon dat Diana een klein beetje aanwezig is, hier bij mij. Ze was het gelukkigst en het meest ontspannen als ze naar ballet keek. Alle beslommeri­ngen en zorgen in haar leven waren dan even vergeten. Ik denk heel vaak aan Diana en vandaag natuurlijk meer dan ooit. Haar overlijden was zo’n groot verlies, niet alleen voor haar familie en vrienden, maar voor zoveel andere mensen in de ganse wereld.”

GUY VAN VLIET

Het Grootste Zwanenmeer, van 6

DEREK DEANE

Choreograa­f “Ik denk nog zo vaak aan het verschil dat Diana maakte in de wereld, op zoveel vlakken. Ik mis haar verschrikk­elijk.”

 ??  ?? Juni 1997: prinses Diana met de danseresse­n uit deze productie”, vertelt choreograa­f Derek Deane.
Het Grootste Zwanenmeer.
“Ze was compleet weg van
Juni 1997: prinses Diana met de danseresse­n uit deze productie”, vertelt choreograa­f Derek Deane. Het Grootste Zwanenmeer. “Ze was compleet weg van
 ??  ?? Het Zwanenmeer,
zoals het straks te zien is in Antwerpen: een megaproduc­tie door het Shanghai Ballet die intiem en poëtisch wil zijn.
FOTO'S GETTY IMAGES, RR
Het Zwanenmeer, zoals het straks te zien is in Antwerpen: een megaproduc­tie door het Shanghai Ballet die intiem en poëtisch wil zijn. FOTO'S GETTY IMAGES, RR
 ??  ?? Diana met Derek Deane bij de première van
Het Grootste Zwanenmeer
in Londen.
Diana met Derek Deane bij de première van Het Grootste Zwanenmeer in Londen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium