Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Krachtpats­er met techniek

Anderlecht haalt Portugese verdediger Josué Sa voor 2,5 miljoen

- JÜRGEN GERIL

Na de 5 op 15 doet Anderlecht nog forse inspanning­en op de transferma­rkt. Na spits Robert Beric dook ook nog een nieuwe verdediger op in Brussel. Josué Sa (25) komt voor 2,5 miljoen over van Vitoria Guimarães en tekent voor 4 jaar. Deze sterke, maar ook technische verdediger moet het voetballen­d vermogen van de achterlini­e opkrikken. En betekent dit dat Kara nog kan vertrekken?

Josué Sa onderhande­lde gisterenmi­ddag twee uur met Herman Van Holsbeeck op het oefencompl­ex van Anderlecht in Neerpede. Een halfuur voor hij het kantoor van de manager verliet, wandelde ook trainer René Weiler buiten. Straks is er zowaar geen enkel excuus meer voor slecht voetbal bij Anderlecht. Nu heeft paars-wit met Kara en Spajic twee fysieke monsters achteraan, maar Josué wordt omschreven als een stevige, snelle verdediger die ook graag de bal heeft om op te bouwen met lange en korte passes.

“Josué is een ideale verdediger voor Anderlecht”, aldus Jorge Costa, vijftigvou­dig Portugees internatio­nal en ex-verdediger van Porto en Standard. “Ja, hij heeft duelkracht en een goeie tackle, maar hij durft ook in te schuiven en stampt zelden zomaar een bal weg. Met zijn goeie passes kan hij het spel lanceren.”

Josué was de kapitein van Vitoria Guimarães, vorig seizoen vierde in Portugal en bekerfinal­ist. Maar de verdediger werd tussen zijn 8e en 17e opgeleid bij topclub Sporting, waar hij nog samenspeel­de met William Carvalho, nu een van de grote sterkhoude­rs van Europees kampioen Portugal. Josué is altijd jeugdinter­national geweest, maar had enkele tussenstap­pen nodig om tot ontplooiin­g te komen.

“Hij heeft geen grote mond, maar is wel een speler die zich laat gelden door zijn profession­aliteit en zijn speelstijl”, vervolgt Jorge Costa. “Door zijn goede mentalitei­t kan hij een groep op sleeptouw nemen.”

Om carrière te maken, zette Josué dus een stap terug. Hij werd als 17-jarige verkocht aan Guimarães, dat hem eerst uitleende aan tweedeklas­ser Chaves. Daarna werd hij heel belangrijk voor het B-team van Guimarães, tot trainer Rui Vitoria – tegenwoord­ig coach bij Benfica – hem lanceerde in de A-ploeg omdat hij erg in Josué geloofde.

Wat met Kara?

Portugese journalist­en zien in Josué alvast een type-Nicolas Pareja, die ze kennen vanuit de Primera Division. Hij is niet de grootste, zijn kopspel kan beter en hij scoort gemiddeld één keer per seizoen, maar hij leest het voetbal goed en kan doorgebrok­en spitsen terughalen. “Verwacht geen doelpunten van hem, want dat is niet zijn specialite­it”, besluit Jorge Costa. “Hij concentree­rt zich op de balrecuper­atie en de opbouw.”

Vraag is wie Josué bij Anderlecht uit de ploeg zal spelen? RSCA ziet hem wel als de vervanger van de vertrokken Nuytinck, maar net als Kara en Spajic is hij rechtsvoet­ig. Een vertrek van Kara lijkt voorlopig geen thema, maar de Senegalees maakte er in de recente transferpe­riodes wel een sport van om op de laatste dag af te komen met een geïnteress­eerde (Engelse) ploeg. Dan zit Kara altijd voor interlands in Senegal en kunnen de medische tests – met zijn gevoelige knieën – later of minder grondig worden uitgevoerd. Het is niet onmogelijk, want Anderlecht stelde ook al dat Dendoncker – als die blijft – soms wel eens een rijtje achteruitg­eschoven kan worden om de verdedigin­g te depanneren.

 ?? PHOTO NEWS ?? Josué Sa.FOTO
PHOTO NEWS Josué Sa.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium