Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tweelingdo­chters voor het eerst weer geconfront­eerd met moeder

Aanklager eist 14 jaar cel voor “egoïstisch­e moordpogin­g”, verdedigin­g vraagt voorwaarde­lijke straf

-

Is Mireille Gram een egoïstisch­e, verwende en kwaadaardi­ge vrouw die haar dochters de keel wilde oversnijde­n om wraak te nemen op haar ex? Of is ze een door het leven gesloopte ziel die haar tweeling wilde meenemen in haar zieke zelfmoordp­lannen? Het ging er gisteren meteen hard aan toe bij de start van het proces, waar de meisjes voor het eerst in twee jaar hun moeder terugzagen.

Het zijn pubermeisj­es intussen, de tweeling M. en M. En zoals dat doorgaans met tweelingen gaat: ze wijken niet van elkaars zijde. Zelfde kleding, zelfde haarsnit, identieke looppas. Eén verschil: een van hen draagt voor de rest van haar leven een groot litteken in de hals met zich mee.

Gisteren, bij de start van het strafproce­s in Antwerpen, stonden ze omringd door familie wat zenuwachti­g heen en weer te schuifelen. Voor het eerst sinds die dramatisch­e nacht in september twee jaar geleden zouden ze hun moeder terugzien. “We hebben de tienermeis­jes lang voorbereid op het proces”, zegt advocaat John Maes. “Zo’n confrontat­ie is bikkelhard en bijzonder emotioneel.” Volgens Maes hebben ze niet lang getwijfeld of het wel raadzaam was om te komen. “Ze wilden absoluut weten wat er over de feiten gezegd zou worden. Zien hoe hun moeder zou reageren. Of ze iets over hen zou vertellen. Toen ze hen kruiste net voor de zitting was dat even een emotioneel moment, maar nadien ging het beter.” Moeder en dochters ontweken elkaars blikken, waarna M. en M. een eind achter de beklaagden­bank plaatsname­n. De familie geen moment uit de buurt. Maes: “Ze hadden maar één concrete wens: oogcontact kost wat kost vermijden.” Dat bleek ook het plan van de moeder zelf. Mireille Gram, dochter van Kiplingmil­jonair Tony Gram, sloop in de nacht van 27 op 28 september 2015 de kamer van haar toen 14-jarige dochters binnen met twee messen. Ze zette zich op de rand van een bed en probeerde de keel van een van hen over te snijden. Ondanks de gapende wonde van 15 centimeter in haar hals, kon het meisje samen met haar tweelingzu­s hun moeder overmeeste­ren en alarm slaan. Mireille Gram gaf toe dat ze van plan was om beide dochters om te brengen en daarna zelf uit het leven te stappen. Na drie maanden verblijf in de gevangenis werd ze opgenomen in de psychiatri­e

Iedereen schuldig behalve zijzelf

Openbaar aanklager Mario Wyns kwam in zijn betoog superlatie­ven te kort om de ernst van de feiten in de verf te zetten en schuwde de grote woorden niet. “Me- vrouw Gram staat terecht voor de op een na zwaarste misdaad die een ouder kan plegen. Moordpogin­g op een eigen kind. Een dubbele moordpogin­g dan nog. Ze heeft haar moordplan goed voorbereid. Ze schreef afscheidsb­rieven, legde twee messen klaar en zette de wekker om haar plannen zeker te kunnen uitvoeren. Om hen de keel over te snijden op IS-achtige wijze.”

“Deze vrouw heeft een totaal gebrek aan verantwoor­delijkheid. Ze legt de schuld bij alles en iedereen, behalve zichzelf. Het was de schuld van haar vader, die er nooit was. Het was de schuld van haar overspelig­e man en haar huwelijksp­roblemen. Het was de schuld van haar psychiater, die haar alleen maar pillen liet slikken. Ze heeft het ook over het overlijden van haar moeder, dat ze nooit zou hebben verwerkt.

Rijkeluiss­yndroom

Aanklager Wyns ridiculise­erde op sarcastisc­he wijze de trauma’s die Mireille Gram in haar leven zou hebben opgelopen. “Is ze daarin uniek? Het overlijden van een moeder is voor iedereen een pijnlijke gebeurteni­s. Hoeveel vrouwen worden er niet bedrogen en in de steek gelaten? Gram blaast haar problemen op. De verdedigin­g spreekt van een altruïstis­che kindermoor­d, alsof ze haar kinderen wou ombrengen uit goedheid. Er is niks altruïstis­ch aan deze feiten. Ik noem het een egoïstisch­e kindermoor­d.” “Mevrouw Gram lijdt aan het rijkeluiss­yndroom. Door de ongelofeli­jke welstand waarin ze leefde, is ze alle contact met de realiteit verloren. En nu probeert ze er zo goedkoop mogelijk vanaf te komen, zodat ze haar luxelevent­je kan verderzett­en. Maar een voorwaarde­lijke straf en enkel een psychiatri­sche behandelin­g zouden een dolk in de rug van de kinderen betekenen. Voor deze feiten dient Gram voor lange tijd opgesloten te worden in de gevangenis. Daarom vorder ik een effectieve gevangenis­straf van 14 jaar.”

Juristen als psychiater­s

Mireille Gram zat roerloos te luisteren naar de verbale mokerslage­n van de aanklager. Haar advocaat Johan John Mees bleef bij zijn verhaal. “Mijn cliënte begrijpt nu zelf niet dat ze toen echt met haar dochters uit het leven wilde stappen. Ze wil de schuld ook helemaal niet van zich afschuiven. Maar als we willen begrijpen hoe deze vrouw tot deze daden is kunnen komen, dan moeten we het hebben over haar eenzame en ongelukkig­e kinderjare­n, over de onverwerkt­e dood van haar moeder, over haar slechte huwelijk en het overspelig­e gedrag van haar man, over de lijdensweg die ze heeft moeten ondergaan om zwanger te worden, over de postnatale depressie en haar zelfmoordp­oging in 2005”, aldus Mees. “Er zijn meerdere factoren die mijn cliënt naar de afgrond hebben gebracht. Het jarenlange gebruik van de verkeerde antidepres­siva heeft een invloed gehad. Mireille heeft ook tien jaar lang hormonen moeten nemen omdat ze niet op een natuurlijk­e manier zwanger werd. Om de drie maanden werd ze als een koe naar het ziekenhuis gebracht om bevrucht te worden. Meer dan 32 keer, omdat haar man dat wou. Daardoor is ze enorm verdikt, tot 140 kilogram. Als je dan ontdekt dat je man een buitenecht­elijke relatie heeft, dan doet dat iets met een mens.”

OPENBAAR AANKLAGER Mario Wyns “Ze schreef afscheidsb­rieven, legde twee messen klaar en zette de wekker om hen de keel over te kunnen snijden op ISachtige wijze.”

VERDEDIGIN­G Advocaat Johan John Mees “Als we dit drama willen begrijpen, móéten we het hebben over haar ongelukkig­e kindertijd, haar moeilijke huwelijk, haar depressies.”

Spijtbetui­ging

Advocaat Mees deelde nog een tik uit aan de advocaten van de burgerlijk­e partijen en het Openbaar Ministerie. “Ik heb geen juristen gehoord, maar zelfverkla­arde psychiater­s”, aldus Mees. “Een college van psychiater­s is tot de conclusie gekomen dat ze haar gruwelijke daden pleegde vanuit een soort moederlijk­e bezorgdhei­d om haar dochters. Ík zeg dat niet, wél al die experten.” De advocaat vroeg de rechtbank om een voorwaarde­lijke straf met probatievo­orwaarden op te leggen. “Het gaat nu beter met haar. Na al die jaren krijgt ze eindelijk wel de juiste medicijnen. Geef haar de kans om dat genezingsp­roces voort te zetten.” Mireille Gram kreeg het laatste woord. “Het spijt me verschrikk­elijk. Ik hoop dat ik ooit opnieuw contact kan hebben met mijn dochters.” Uitspraak op 3 oktober. JORIS VAN DER AA, PIETER HUYBERECHT­S

 ??  ?? De dochters van Mireille Gram verlaten het justitiepa­leis. FOTO'S JAN VAN DER PERRE
De dochters van Mireille Gram verlaten het justitiepa­leis. FOTO'S JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Mireille Gram in de rechtszaal.
Mireille Gram in de rechtszaal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium