Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laatste keer met extra slachthuis?

Volgend jaar valt Offerfeest in augustus, vanaf 2019 is onverdoofd slachten verboden

-

In Antwerpen zijn vrijdag ongeveer 2.000 dieren onverdoofd geslacht voor het Offerfeest. Dat gebeurde in twee slachthuiz­en. Het is mogelijk de laatste keer dat dit zo werd georganise­erd.

De Antwerpse moslims kwamen hun schaap vrijdag afhalen bij slachthuis Salembier aan de Slachthuis­laan en dat van burgerplat­form Offerfeest Antwerpen aan de Lange Lobroekstr­aat. Dat laatste slachthuis was vorig jaar opgestart om een mogelijk tekort aan slachtcapa­citeit op te vangen door het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloe­ren. De opstart van het slachten aan de Lange Lobroekstr­aat liep gisteren vertraging­en op door de uitgebreid­e inspecties en enkele technische problemen. Toch bleef de wachtrij beperkt omdat mensen via sms op de hoogte werden gebracht wanneer ze hun dier konden ophalen. Mohamed Abdellati (42) en zijn neef Bilal Abdellati (26) hebben net hun schaap in de auto gelegd. Ze zijn tevreden. “We kregen tijdig een sms dat we het offeren van ons schaap via de site konden zien”, zegt Bilal. “Daarna zijn we rustig naar hier gekomen en na een kwartiertj­e wachten hadden we ons dier.”

Toch is Bilal niet helemaal gelukkig over het slachten, omdat het volgens hem niet volgens de islamitisc­he voorschrif­ten gebeurt. “Een schaap mag bijvoorbee­ld niet zien dat een ander dier wordt geslacht”, zegt de jongeman. “Dat is hier niet zo. Ook de gezellige sfeer aan het slachthuis is weg. Alles moet snel gaan. Met het verbod op het onverdoofd slachten verwacht ik trouwens dat over enkele jaren veel moslims zullen overschake­len op een vegetarisc­he levensstij­l, die volledig past binnen de islamitisc­he voorschrif­ten. Dat zal de verantwoor­delijkheid zijn van mijn generatie. De Joodse gemeenscha­p staat ook voor die keuze.” Dit jaar werd in Vlaanderen een derde minder slachtverg­unningen aangevraag­d voor het Offerfeest.

Het onverdoofd ritueel slachten zal vanaf 2019 verboden zijn. De volgende jaren valt het Offerfeest ook in de zomermaand­en juli en augustus. Een groot deel van de moslimgeme­enschap zal dan in Marokko of Turkije een dier slachten. “We gaan de volgende weken bekijken of het daadwerkel­ijk zin heeft om ons slachthuis te behouden voor het Offerfeest volgend jaar”, zegt Ali Kaddouri van burgerplat­form Offerfeest Antwerpen. “Ik ben over deze editie zeker tevreden. Na de moeilijke opstart, is alles vlot verlopen. We hebben ongeveer 500 dieren geslacht. Voor dit weekend hebben we geen bestelling­en meer.”

Gaia

Gaia had de erkenning van het slachthuis van het burgerplat­form donderdag nog aangevocht­en bij de Raad van State. De dierenrech­tenorganis­atie haalde bakzeil, maar voorzitter Michel Vandenbosc­h stelt wel dat er allicht nog juridische stappen komen om een mogelijke opening volgend jaar te voorkomen.

De politie stelde vrijdag één illegale thuisslach­ting vast in Antwerpen. SACHA VAN WIELE, SAM REYNTJENS

BILAL ABDELLATI Antwerpse moslim ‘‘Waarschijn­lijk zullen veel moslims overschake­len op een vegetarisc­he levensstij­l.’’

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Mohamed Abdellati en zijn neef komen hun schaap voor het Offerfeest halen.
FOTO JEROEN HANSELAER Mohamed Abdellati en zijn neef komen hun schaap voor het Offerfeest halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium