Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vakantie is voorbij, terug naar meester Michel

Regering heeft nog maar vier maanden om alle zomerakkoo­rden goedgekeur­d te krijgen

-

Ook de federale regering draait sinds vrijdag weer op volle mankracht. Dat is geen moment te vroeg. “De komende vier maanden worden loodzwaar om alle zomerakkoo­rden in wetten te gieten”, klonk het na de eerste ministerra­ad.

De woordvoerd­ers van de federale regering konden het gisteren niet genoeg benadrukke­n: de kabinetten staan voor een “gigantisch­e opdracht”: de tientallen maatregele­n die de regering in juni en juli heeft goedgekeur­d, moeten tegen uiterlijk 31 december in het Staatsblad zijn verschenen. Op het kabinet-Financiën kennen ze sinds de taxshift het klappen van de zweep. “Eens die goed en wel was geïmplemen­teerd, zijn we begonnen met allerlei scenario’s voor een verlaagde vennootsch­apsbelasti­ng.”

Dat laatste heeft het voordeel dat de zwaarste dobber uit het Zomerakkoo­rd “eigenlijk al in wetteksten zit. Maar doordat die verlaging in fases zal verlopen en we toch alles nu al in één wet willen gieten, blijft het een zeer taaie brok”, klinkt het op het kabinet.

Nog extra maatregele­n

Premier Charles Michel (MR) herinnert er nog even aan dat niet alleen het Zomerakkoo­rd, maar ook de superminis­terraad van juni helemaal uitgewerkt moet zijn. Dat zijn nog eens dertig extra maatregele­n, waarmee veel vakministe­rs wel al aan de slag zijn gegaan. Naast Financiën zullen ook de kabinetten van Werk, Sociale Zaken en Pensioenen de komende weken overuren moeten kloppen. Daarvoor zal onder meer een beroep gedaan worden op externe adviseurs, academici en experten uit de partij en de administra­tie. “Tegen midden november zouden de teksten in het parlement moeten liggen om daar de bespreking­en te starten”, zegt CD&V-fractielei­der Servais Verherstra­eten. Daartussen kan de Raad van State dertig dagen nemen voor haar advies. Maar voor het zover is, zullen er nog heel veel discussies plaatsvind­en op regeringsn­iveau. “Verkijk u niet op de akkoorden uit de zomer”, zegt een woordvoerd­er. “Als straks de zogenaamde technische discussies van start gaan, duiken sowieso weer de ideologisc­he verschille­n op.” En dan begint het politieke steekspel tussen Kris Peeters (CD&V), Johan Van Overtveldt (N-VA) en Maggie De Block (Open VLD) opnieuw.

CHARLES MICHEL Premier (MR) ‘‘Ik verwacht dat elke minister de akkoorden loyaal uitvoert. En de deadline is 31 december.”

Spanning loopt op

De spanning tussen die drie is nu alweer te snijden. Peeters waarschuwt Van Overtveldt dat hij niet moet proberen om iets af te dingen van de 254 miljoen euro opbrengst van de abonnement­staks. Bij Van Overtveldt klinkt het dat Peeters geen excuses moet zoeken voor de 90 miljoen euro die hij nog moet besparen. En in het kamp van De Block is te horen dat Peeters niet alleen elke pluim op zijn hoed wil steken, maar dat hij ook op elke sociale maatregel zijn eigen stempel wil drukken. “Anders passeert het gewoon niet.” Vandaar dat Michel gisteren zijn ministers al meteen tot de orde riep. “Iedereen weet dat elk begroot bedrag een raming is en geen exacte wetenschap. Maar ik verwacht dat elke minister de akkoorden loyaal uitvoert. En de deadline is 31 december.” HANNES CATTEBEKE

 ?? FOTO'S BELGA ?? Alexander De Croo, Kris Peeters, Maggie De Block en Koen Geens net voor de eerste ministerra­ad.
FOTO'S BELGA Alexander De Croo, Kris Peeters, Maggie De Block en Koen Geens net voor de eerste ministerra­ad.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium