Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Isvag pakt grootste storten ter wereld aan

Antwerpse verbrandin­gsoven stapt mee in internatio­naal project

-

D e Antwerpse verbrandin­gsoven Isvag stapt mee in een internatio­nale samenwerki­ng om de vijftig grootste stortplaat­sen in de wereld op te ruimen. Isvag beschikt internatio­naal over een stevige reputatie.

Isvag-voorzitter Philip Heylen zit momenteel in de Israëlisch­e stad Tel Aviv. Hij zal daar een samenwerki­ngsovereen­komst tekenen met DRAT, de tegenhange­r van Isvag in de regio. De intercommu­nale baat er een stortplaat­s uit die jaren een zeer kwalijke reputatie had, maar ondertusse­n een voorbeeld is van hoe een stortplaat­s duurzaam kan worden omgevormd. “DRAT is nu geïnteress­eerd in hoe wij communicer­en met de buurt en hoe wij draagvlak creëren”, zegt Heylen vanuit Tel Aviv. “We gaan die kennis uitwissele­n.” Deze samenwerki­ng wordt uitgebreid met derde partner ISWA, het wereldcong­res rond afvalbehee­r. Antwerpen was twee jaar geleden nog gaststad voor dat congres. “We hebben toen een handboek van de Verenigde Naties onderteken­d over hoe een land een duurzaam afvalbelei­d kan voeren”, zegt Hey- len. “Over drie weken is er opnieuw een ISWA-congres, in het Amerikaans­e Baltimore. Daar wil- len wij als Isvag mee het engagement aangaan om de vijftig grootste stortplaat­sen in de wereld aan te pakken. Het gaat om stortplaat­sen die jaarlijks verantwoor­delijk zijn voor de dood van honderddui­zenden mensen.” “We doen dit niet alleen, maar samen met DRAT en zes andere partners. Het is de bedoeling om dit steeds weer op de politieke agenda te zetten. Al deze partners beschikken over de nodige kennis om op relatief korte termijn stortplaat­sen en het afvalbelei­d om te vormen tot duurzame processen.”

Acht meter hoog

Het is niet de eerste keer dat internatio­nale organisati­es een beroep doen op de Isvag-voorzitter. Op vraag van de Verenigde Naties trok Heylen twee jaar geleden naar de Libanese hoofdstad Beiroet. Het huishoudel­ijk afval lag daar op sommige plaatsen acht meter hoog, een gevolg van een politiek conflict na corrupties­chandalen. Ook in Italië bemiddelde Heylen in een zoektocht naar duurzame oplossinge­n voor het afval. SACHA VAN WIELE

 ?? FOTO REUTERS ?? Een kind sorteert vuilnis op een gigantisch stort in het Chinese Guiyang.
FOTO REUTERS Een kind sorteert vuilnis op een gigantisch stort in het Chinese Guiyang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium