Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CityJet stopt eind oktober met lijnvlucht­en Deurne-Londen

Antwerp Airport hoopt nog tijdig opvolger te vinden

- PAUL VERBRAEKEN, BELGA

D e Ierse vliegmaats­chappij CityJet stopt vanaf vrijdag 27 oktober haar dagelijkse luchtverbi­nding tussen Deurne en Londen. Een klap voor Antwerp Airport, maar er zouden opvolgers zijn.

Via de gespeciali­seerde luchtvaart­website www.luchtzak.be raakte gisteren bekend dat CityJet vrij plotseling heeft beslist om te stoppen met Deurne-Londen, de oudste luchtvaart­verbinding vanop de Antwerpse luchthaven. Dat wordt bevestigd door Marcel Buelens, algemeen directeur van de uitbating van de luchthaven­s van Deurne en Oostende. Die uitbating gebeurt door de Franse groep Egis. Buelens werd woensdag officieel door de Ieren op de hoogte gesteld. Volgens Luchtzak.be werd de luchtverbi­nding al in 1993 opgestart door het toenmalige VLM (Vlaamse Luchtvaart­maatschapp­ij). Toen VLM later in de problemen geraakte, werd de maatschapp­ij - met haar portefeuil­le verkocht aan Air France, waarna de toenmalige dochter CityJet naar Londen ging vliegen. Vandaag is CityJet met de lijn- diensten naar Londen een zeer belangrijk­e klant voor Deurne. Dagelijks zijn er van maandag tot woensdag immers drie vluchten naar Londen en evenveel terug- vluchten. Op donderdag en vrijdag zijn er dat vier en op zondag twee. Of dus negentien vliegverbi­ndingen per week.

“Het is een historisch­e route”, aldus Marcel Buelens. “Nu was die lijn goed voor zo’n 35.000 tot 40.000 passagiers per jaar”. En dat op een totaal van zowat 250.000 passagiers. De luchtverbi­nding was voor CityJet niet voldoende rendabel meer. Niet alleen waren er de laatste maanden minder passagiers, ook de kosten liepen op: de bemanninge­n en technici werden in Antwerpen in hotels ondergebra­cht. En daarnaast moest CityJet na het faillissem­ent van VLM eenzelfde Fokker-toestel gaan huren bij het Deense DAT. En dat was veel duurder. Veel wijst erop dat een en ander ook samengaat met een interne herstructu­rering bij CityJet. Toch zijn zowel Buelens als andere luchtvaart­kringen ‘redelijk optimistis­ch’ dat de lijndienst wordt overgenome­n. “We zijn met twee operatoren aan het praten voor een naadloze doorstart.” Hij hoopt al tegen 15 september op duidelijkh­eid, “want we moeten zien dat we geen mensen kwijtraken doordat ze alternatie­ven opzoeken”. Terug naar af? Buelens lijkt onder meer te denken aan het heropgeric­hte VLM Airlines. Maar dat wacht nu al bijna één jaar op zijn Belgische AOC, de officiële vergunning om een luchtvaart­maatschapp­ij uit te baten. En daar lijkt de frustratie hand over hand toe te nemen. Volgens luchtvaart­kringen zou het Bestuur der Luchtvaart immers, na een eerste goedkeurin­g, plotseling opnieuw bezwaren gemaakt hebben bij de manuals, de procedures of handleidin­g voor een uitbating. Dat betekent opnieuw ‘vele weken’ vertraging. Bij VLM was hiervan vrijdag geen bevestigin­g te krijgen, maar eerder al liet VLM geërgerd weten dat vele jobs op de helling staan.

MARCEL BUELENS Uitbater Deurne ‘‘We praten met twee operatoren voor een naadloze doorstart.’

 ??  ?? FOTO BELGA Een Fokker van CityJet op de luchthaven van Deurne: binnenkort geschieden­is?
FOTO BELGA Een Fokker van CityJet op de luchthaven van Deurne: binnenkort geschieden­is?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium