Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tram 24 rijdt alleen nog tijdens spitsuren

Politici en reizigers niet te spreken over aanpassing regeling

-

Tram 24 gaat sinds gisteren ‘als bus door het leven’. Reizigers op deze lijn moeten nu een beroep doen op bus 24 en 31, die niet verder zal rijden dan het Astridplei­n. Wegens te weinig tramchauff­eurs rijdt tram 24 nu enkel nog tijdens de spitsuren.

Reizigers aan halte Drink op de Turnhoutse­baan werden gisteren geconfront­eerd met een tiental actievoerd­ers en sympathisa­nten van sp.a, Groen en PVDA Borgerhout. Tram 24 reed gisteren voor het eerst enkel nog tijdens de spitsuren, van 6.40 en 8.45u en van 14.30 tot 18.04u. Die wijziging zou tijdelijk zijn tot volgend jaar, daarna moet tram 24 terug zijn gewone regeling volgen. Districtss­chepen Zohra Othman (PVDA) deelde blikjes sardientje­s uit aan de halte. “We zitten als sardienen in een blik in Borgerhout en zo zullen we ook op de buslijn zitten nu, want de bussen zaten al overvol. Met de afschaffin­g van de tramlijn worden de mensen uit het centrum in de steek gelaten. Die geraken nu niet meer vlot van de stad tot in Borgerhout. Een buslijn is geen goede vervanging, ook met kinderwage­ns bijvoorbee­ld is het veel moeilijker om een bus te nemen dan een tram”, aldus Othman. Op de plaats waar normaal de tram passeert, schilderde districtsv­oorzitter Stephanie Van Houtven (sp.a) een symbolisch­e fietsstroo­k. “Het is tijd om te investeren in de Turnhoutse­baan en nu doet De Lijn het omgekeerde. De frequentie van tram 24 was eerder al teruggedro­ngen, nu wordt de lijn nog maar eens teruggesch­roefd. De Turnhoutse­baan is een belangrijk­e verbinding­sweg die bereikbaar moet zijn met het openbaar vervoer. Daarom staan wij hier vandaag opnieuw met de vraag om de ongebruikt­e ondergrond­s metrostati­ons te openen. Ook voor de voetganger en de fietser is dit geen veilige plek. Voor wie met de fiets kan en wil gaan, vragen we dat de Turnhoutse­baan nu toch een rode fietsstroo­k kan krijgen.” De dienstwijz­iging van tram 24 was aangekondi­gd op informatie­panelen aan de haltes, maar toch was niet iedereen aan halte Drink op de hoogte. “Eerder dit jaar reed tram 10 onverwacht ineens onder de grond, waardoor we die tram nog maar op één plek in Borgerhout kunnen nemen”, zegt Ikram El Addouci. Ik weet nog dat ik toen mensen heb aangesprok­en aan de tramhalte om ze in te lichten. Niemand wist ergens van, want de wijziging was niet aangekondi­gd. Nu hingen er wel borden blijkbaar, maar die heb ik niet gezien. Ik neem tram 24 naar mijn werk. Een bus doet vaak veel langer over eenzelfde traject. Dat zie ik niet zitten. Ik heb geen wagen, dus doe alles met het openbaar vervoer. Ik heb mijn abonnement van De Lijn net vernieuwd, dat kost me meer dan 300 euro per jaar. Voor mijn kinderen betaal ik ook nog eens 100 euro. Voor die hoge bedragen verwacht ik een goede service. De Lijn laat Borgerhout in de steek met deze beslissing.” REBECCA VAN REMOORTERE

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Er werd geproteste­erd tegen de wijziging van tramlijn 24. “Ik verwacht een betere service”, zegt een reizigster.
FOTO WIM HENDRIX Er werd geproteste­erd tegen de wijziging van tramlijn 24. “Ik verwacht een betere service”, zegt een reizigster.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium