Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben niet boos op Lefevere”

MARCEL KITTEL wil in schoonheid afscheid nemen van team dat hem volgend jaar “op zijn donder wil geven”

- WERNER BOURLEZ

De wegen van QuickStep Floors en Marcel Kittel (29) scheiden eind dit seizoen, maar de Duitser wil er nog alles aan doen om in schoonheid afscheid te nemen. “Ik wil zeker nog eens winnen. Hopelijk dit weekend al. Maar met het team opnieuw wereldkamp­ioen ploegentij­drijden worden, dat zou het summum zijn.”

Blijft hij of blijft hij niet? Tijdens de Tour was er nog geen duidelijkh­eid, maar sinds een paar weken dus wel: Marcel Kittel rijdt volgend seizoen voor Katusha-Alpecin. Omdat hij geen gezeik wou met Fernando Gaviria, die andere topspurter van Quick-Step Floors. “Patrick Lefevere is een topmanager, hij denkt in het belang van het team. En terecht. Maar ik wou niet in een situatie komen waar er in bepaalde koersen moest gekozen worden tussen Gaviria en mij. Het zou jammer zijn dat zo’n mooie periode op een negatieve noot zou eindigen. Vandaar dat ik besliste om naar Katusha te gaan. Ik wil zonder zorgen mijn eigen gang kunnen gaan. Ik ben zeker dat ik mijn koersen zal kunnen rijden.” Waarna Lefevere vorige week in uw krant de Duitser wat prikkelde: “Volgend jaar geven we Kittel op zijn donder.” Kittel lacht: “Dat is typisch Patrick. Ik ben niet boos op hem, hoor. Zelfs niet een klein beetje. Hij krijgt van mij wel nog een afscheidsc­adeau. Maar het wordt volgend jaar inderdaad anders. En natuurlijk ga ik dit team missen. Je mag het ook niet vergelijke­n met mijn nieuwe ploeg, dat zou niet fair zijn. De teamgeest hier is uniek, met zoveel fantastisc­he renners die elkaar motiveren. Ik heb net een sms gestuurd naar Matteo Trentin (die zijn derde rit in de Vuelta won, red), we blijven maar winnen. Wat we als team in die twee jaar gepresteer­d hebben, is fantastisc­h. Ik ben zo fier dat ik daar deel heb mogen van uitmaken en dat ik daar een belangrijk­e figuur in was. Ik won acht ritten in de grote rondes. Ik heb het team veel gegeven, maar heb ook veel gekregen. Ik zat na dat rotjaar in 2015 in de put en Patrick en co hebben mij eruit gesleurd. Dat vergeet ik nooit. Ik ben meteen met open armen ontvangen en kreeg alle vertrouwen. Met het gekende succes.”

Te weinig rust

Vandaar dat Kittel nog eens wil knallen voor het team. Vandaag in Brussel en morgen in Fourmies als het al kan. Maar er zijn twijfels. “Ik weet niet goed waar ik sta”, zegt de topspurter. “Ik heb na mijn opgave in de Tour te weinig gerust. Ik heb maar een paar dagen niet op de fiets gezeten. En toen de ploeg vroeg om de BinckBank Tour te rijden – omdat Gaviria nog niet fit was – had ik nee moeten zeggen. Maar ik dacht dat ik klaar was. Viel dat even tegen… Mentaal lukte het niet. Een Tour vergt zo veel van een renner, je moet daarna echt rust inbouwen. En er zijn geen makkelijke koersen meer. De oudere renners zeggen het vaak en ik hoor het nu ook uit de Vuelta: iedere wedstrijd is zo hard, er wordt zwaar gekoerst. En je moet telkens in het rood gaan en dat kon ik nog niet na de Tour. Ook in Hamburg was het zo. Je ziet het nu ook met André Greipel. Tijdens de Tour zat het wat tegen en hij vocht daarna zo hard voor die bevrijdend­e zege dat het mislukte. Dat is puur mentaal. Hij was niet slecht in de BinckBank Tour, maar de druk die hij zichzelf oplegde was zo groot. Hij kan het nog, hoor, ook al zei hij het anders. Al mag hij in Brussel wel achter mij eindigen. (lacht) Maar het zit in de details. Alexander Kristoff won niet in de Tour, maar plots won hij wel op het EK. Het hoofd is zo belangrijk. Als het vertrouwen er is, is alles mogelijk.” De Tour verliep voor Kittel een pak beter dan voor zijn concurrent­en, maar opgeven in het groen: de klap kwam toch hard aan. “Ik zal wellicht nooit meer zo’n kans krijgen om de puntentrui te winnen. Maar hé: ik heb wel vijf ritten gewonnen. Ik kijk vol trots terug op die Tour. Ik ben ook naar Parijs gegaan om de slotrit te volgen en daarna te vieren met de ploegmaats. Maar als ik eerlijk ben: het doet pijn als je de concurrent­en ziet spurten op de Champs-Elysées.”

Gouden afscheid

Lukt het vandaag of morgen niet, dan moet het maar op 17 september in het Noorse Bergen gebeuren met het team: Kittel wil voor de tweede keer op rij wereldkamp­ioen ploegentij­drijden worden. “Dit is een van de mooiste en meest prestigieu­ze zeges die er bestaan. De vreugde vorig jaar was immens. Elk schakeltje moet kloppen, het is een echte teampresta­tie. We hebben net drie dagen getraind in Fourmies, ik hoop echt dat ik in de definitiev­e selectie zit. Mijn fantastisc­he periode bij Quick-Step als team afsluiten met goud, dat zou prachtig zijn. En daarna start een nieuw avontuur.”

 ??  ?? FOTO PATRICK HATTORI
FOTO PATRICK HATTORI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium