Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peloton is doodmoe

Dimension Data is slachtoffe­r van virus

- (hc)

Matteo Trentin had al één ritzege beet in de Giro, twee in de Tour en sinds gisteren drie in de Vuelta. “Ongeloofli­jk”, sprak de renner van QuickStep Floors. Al even opmerkelij­k: de ZuidAfrika­anse ploeg Dimension Data moet met slechts drie renners nog een dikke week zien te overleven in de Vuelta. Na Serge Pauwels donderdag werd gisteren ook Omar Fraile geveld door een virus. “Omar was donderdag de tweede sterkste in koers en nu zit ook hij al thuis”, aldus Pauwels. En ook bij Thomas De Gendt begint alles zijn tol te eisen: “Deze week, dat was niet gezond.”

Bij de medische staf van Dimension Data vermoeden ze dat het een virus is dat in de ploeg rond cirkelt. “Het is al sinds de start dat renners zich ineens niet lekker voelen”, zegt Serge Pauwels, die donderdag wel nog naar de start reed, maar moest besluiten dat het niet zinvol was om op de fiets te kruipen. “Nu zijn we vierentwin­tig uur verder. Ik voel me nog wat misselijk, maar het is al beter. Alleen heb je in een grote ronde niet de tijd om te zeggen: Ik kruip nu eens een dag in mijn bed. Bij mij begon het zondagavon­d toen ik de familie op bezoek had. Ik was daags voordien nog vierde geworden op Xorret de Cati. Je hebt ineens geen eetlust meer, je voelt je misselijk, hoewel je geen koorts maakt. Sommige jongens moesten braken en kwamen er snel weer door. Sinds zondagavon­d ben ik drie kilogram afgevallen. Het is zonde, want ik had nog veel verwacht van de slotweek.” Resten voor Dimension Data enkel nog kopman Igor Anton, de Zuid-Afrikaan Janse van Rensburg en de Australiër Lachlan Morton.

40 graden en kippenvel

Hoewel er ondertusse­n al 25 renners om verschille­nde redenen naar huis trokken, is de ravage alleen maar groot bij Dimension Data. “Als het een virus is, kan het over- slaan. Bij ons hebben we de gewoonte elkaar een hand te geven. Bij mij waren het vandaag alleszins krampen”, stelde Thomas De Gendt, die in de aanval van de dag zat maar ineens de Italiaan De Marchi liet rijden. “Het was op. Was het door de plotse warmte? Op 80 km van de finish kwamen we door een stad waar het bijna veertig graden was. Je kapt dan water over je heen, je brengt ijsblokjes aan, maar ineens voel je dat je kippenvel krijgt. Dan weet je dat je moet opletten. Misschien hebben we ook door de Tour iets minder weerstand. We reden deze week ook enkele dagen door de regen. Dat was niet gezond. Omdat je van vermoeidhe­id met de mond open rijdt, krijg je van alles binnen. Ik kon zelfs proeven waar ik reed. Op de autowegen (in Spanje maakt de Vuelta daar gebruik van, red.) proefde je de motorolie. Waren we aan de zee, dan kreeg je een mosselsoep­smaak in de mond.”

Het zal wel een cocktail van alles zijn die het peloton doet hoesten en slapper maakt. “De hitte, de vele transfers tussenin, de airco, het einde van het seizoen... Er is maar één voordeel aan de zware Vuelta: het is voor iedereen hetzelfde. Eerlijk: zo rond de tweede rustdag van een grote ronde is het altijd geklaag en gezaag, hé.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium