Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgian Lions klaren de klus (pas na de rust)

- (cpm)

De Belgian Lions hebben hun openingsma­tch op het EK gewonnen: 10390 tegen GrootBritt­annië. Vandaag volgt met outsider Letland een stevigere tegenstand­er.

Aanvallend ging het hard voor de Belgian Lions, maar defensief rammelde het langs alle kanten: 24-26 na het eerste kwart, 54-53 aan de rust en 55-63 halfweg het derde kwart. De alarmbelle­n gingen af in de Belgische hoofden en een stevige tussenspur­t, gevolgd door een sterk slotkwart, zorgde voor opluchting. “Tijdens de rust hebben we alleen over het defensieve gepraat”, zegt Maxime De Zeeuw. “De coach moest ons wakker schudden.” “Die eerste minuten waren een kennismaki­ng met het tornooi”, zegt Casteels zelf over de rammelende defensie. “Iedereen was aan het zoeken. We waren telkens op de juiste plaats, maar ofwel waren we te laat, ofwel waren we niet agressief genoeg. Dat hebben we aan de rust bijgesteld, maar tegen Letland zal de verdedigin­g vanaf het begin op punt moeten staan.” De uitblinker­s bij de Lions? Maxime De Zeeuw (21 punten, 7 rebounds), Sam Van Rossom (19 punten, 5 assists) en Pierre-Antoine Gillet (17 punten, 5 rebounds). Een trio dat op de bank begon, maar de bankzitter­s waren bij de les en zorgden voor 63 punten. Ter vergelijki­ng: bij de Britten scoorden de bankzitter­s slechts 28 punten. De Belgen domineerde­n ook de rebound (47-33), maar incasseerd­en in the paint 48 punten. “Ook dat is te veel en ook dat hebben we aan de rust bijgestuur­d”, zegt Sam Van Rossom. “Ook onze driepunter­s (14 tegen Groot-Brittannië, red.) zijn een wapen dat we in de volgende wedstrijde­n moeten gebruiken. We spelen nu tegen vier toplanden. Letland, een outsider voor een medaille, staat wel al onder druk na het verlies tegen Servië. In ieder geval zijn wij de underdog, en net dan zijn wij op ons gevaarlijk­st”, heeft Van Rossom vertrouwen voor de volgende wedstrijd.

“Eerst waren we blij om op dit EK te zijn en nu opgelucht omdat we wonnen tegen de Britten. Maar we willen meer”, zegt Jean Salumu. “Deze groep is ervaren en heeft vertrouwen, hopelijk zorgt dat voor nieuwe zeges de komende wedstrijde­n.” Axel Hervelle (3 punten, 4 rebounds) kwam maar 14 minuten in actie. “Ik had last van diarree deze week, maar ik hoop vanaf vandaag opnieuw voluit te kunnen gaan.” Jonathan Tabu, ploegmaat van Hervelle bij Bilbao, was met 18 punten de beste speler van de basisploeg. “Vijf spelers in de dubbele cijfers bewijst onze collectivi­teit. Iedereen kan scoren bij ons.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium