Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vandoorne sneller dan ooit

- (gve)

Stoffel Vandoorne sloot in Monza de tweede vrije training af op een zevende plaats. Nooit eerder begon de WestVlamin­g een GPweekend zo sterk, maar toch verwacht Vandoorne zondag zwaar af te zien.

Het was een quasi perfecte pas de deux, de manier waarop Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso elkaar op de supersnell­e Autodromo di Monza in de slipstream namen. Voor de rijders van de nog steeds amechtige McLaren-Honda was het de enige manier om op dit powercircu­it het gebrek aan vermogen van de Japanse krachtbron te compensere­n.

Met resultaat: Stoffel Vandoorne tikte als zevende aan. Zijn beste uitslag ooit in een officiële Grand Prix-sessie. Een dikke anderhalve seconde achter snelste man Valtteri Bottas, 21 duizendste­n van een seconde voor teammaat Alonso. Stoelen en banken opzij voor een feestje bij McLaren? Neen, toch niet. Want de Britse renstal weet ook dat die rondetijde­n – net zoals vorige week in Spa – het resultaat zijn van vakkundig ‘sleepwerk’, waar Vandoorne en Alonso elkaar om beurten in de slipstream namen en zo de luchtweers­tand verminderd­en. Het bracht de topsnelhei­d van de McLaren-Honda in de buurt van de toppers, op de lange rechte stukken in Monza geen verwaarloo­sbaar voordeel. Vorige week leverde dat Alonso een elfde startplaat­s op, Vandoorne hoopt vandaag tijdens de kwalificat­ies door te stoten naar de top tien. Alonso – 35 strafplaat­sen wegens motorwisse­l – zal zich toeleggen op de rol van gangmaker. Zondag wordt het echter zo goed als onmogelijk die positie te behouden. De Belgische Grand Prix van vorige week toonde aan dat de McLarens door hun vermogenst­ekort de concurrent­ie wel kunnen volgen, maar niet kunnen aanvallen of zelfs geen aanvallen kunnen afslaan. Tenzij het regent, wordt het scenario van Spa in Monza herhaald. “Ik ben wel wat verrast door deze tijden”, geeft Vandoorne toe. “Een goede start van het weekend, in ieder geval. Maar de race wordt door ons powerdefic­it een hele lastige zaak. De verschille­n met de wagens achter ons zijn immers heel klein.”

 ??  ?? Vandoorne gisteren in zijn McLarenHon­da op het circuit van Monza. FOTO AFP
Vandoorne gisteren in zijn McLarenHon­da op het circuit van Monza. FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium