Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Smakelijke groeten uit Calabrië

Liefde op het bord in nieuw Italiaans familieres­taurant Da Fellini in Berchem

-

Het nieuwe Italiaanse restaurant Da Fellini in Berchem werd vernoemd naar de befaamde cineast Federico Fellini. Eigenaar en chefkok Ivan Di Rose (32) staat er achter het fornuis, terwijl vrouw Rosana en broer Emiliano de gasten bedienen. Samen zorgt dit gastvrije drietal voor een ontspannen sfeer, terwijl hun klanten genieten van authentiek­e Italiaanse schotels, waaronder streekgere­chten uit de ZuidItalia­anse regio Calabrië.

Da Fellini kreeg onderdak in een mooi art deco-pand met zomerterra­sje op de hoek van de Schomstraa­t en de Rysheuvels­traat te Berchem, waar voordien restaurant Ossip van lady chef Magalie Verbaet gevestigd was. Hoewel Da Fellini pas sinds 1 maart open is, raden liefhebber­s van de Italiaanse keuken het restaurant nu al aan. Dat is vooral te danken aan de authentiek­e gerechten van Ivan Di Rose (32), die naar goede Italiaanse gewoonte kiest voor degelijke, verse producten (zoals zelfgemaak­te pasta) eerlijke, niet te gecomplice­erde recepten en Italiaanse kwaliteits­wijnen. Deze combinatie van eenvoud en verfijning blijkt ook uit de emotionele intelligen­tie waarmee Ivan, zijn sympathiek­e vrouw Rosana en goedlachse broer Emiliano hun gasten verwennen in een ongedwonge­n sfeer, alsof je bij een bevriende familie in zomers Italië aan de tafel zit. Ook het verzorgde interieur voelt huiselijk aan: een mooie tegelvloer, witte muren, zwarte studiolamp­en aan het plafond en tafeltjes in blank hout met oude refterstoe­ltjes. In een aparte kamer is ruimte voor etentjes in groep. En vanaf oktober kunt u aan een chef’s table zitten, met zicht op de keuken. Een van de muren is bedekt met een reusachtig­e zwart-witfoto van een pittoresk Italiaans dorpsplein­tje. “Die foto dateert van de jaren dertig en is genomen in Canna in Calabrië, het geboortedo­rpje van mijn vader en grootvader”, verduideli­jkt Ivan. “Mijn vader emigreerde in de jaren zeventig naar België om hier te werken in de Limburgse steenkoolm­ijnen. Mijn moeder is afkomstig uit de buurt van Rome. Ik ben geboren in het Limburgse mijnwerker­sstadje Beringen, maar toen ik slechts 9 maanden oud was, keerden mijn ouders terug naar Italië. Mijn broer Emiliano en ik verhuisden mee en groeiden op in Canna. Op het pleintje dat je op de foto ziet, speelden we vaak tikkertje en verstopper­tje. Later behaalde ik mijn diploma aan een Calabrese koksschool en werkte ik in Italiaanse restaurant­s in Calabrië, Piëmont en het Zwitserse Gstaad. Op mijn 20ste keerde ik terug naar België. In Wilrijk vond ik werk als kelner en keukenchef in het Italiaanse restaurant La Terrazza. Ik bleef er twaalf jaar, tot ik Ossip overnam en transforme­erde tot mijn eigen restaurant. Ik was intussen getrouwd met Rosana, die ik in Antwerpen had leren kennen. Zij is geboren in Paraguay, maar spreekt vlot Nederlands en Italiaans. Zij gaat ook graag mee op vakantie naar Calabrië. In Da Fellini staat zij samen met Emiliano in de zaal. Hier kunnen we in familiever­band onze liefde voor Italië uitdrukken.”

Behalve enkele Italiaanse klassieker­s, waaronder ook Calabrese streekgere­chten, omvat de spijskaart vooral seizoensge­bonden weeksugges­ties van Italiaanse origine. “Vanaf 15 september beginnen we met wildgerech­ten, zoals patrijs in de oven”, vertelt Ivan. “Twee weken later kan je hier onder meer pappardell­e met fazantrago­ut proeven. Door onze kaart voortduren­d te vernieuwen, kunnen we onze gasten blijven verrassen.” JOERIE NAANAI FOTO DIRK KERSTENS De gebroeders Di Rose, met rechts chefkok Ivan en links Emiliano, die in de zaal staat. “Door de kaart continu te vernieuwen, kunnen we onze gasten blijven verrassen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium