Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 leraar, 14 kinderen

-

De kleinste school van Antwerpen? Da’s een herenhuis in Berchem met een tuin waar 14 leerlingen spelen. Hier kunnen joodse kinderen met gedrag en leerproble­men terecht en wonen ook konijnen.

Directrice Rachel Klein richtte de joodse basisschoo­l voor buitengewo­on onderwijs 19 jaar geleden op. VLSBO Lamdeni in Berchem is bijzonder, en niet alleen omdat het de kleinste school van Antwerpen is.

1. De kleinste school zijn, is dat een voor of nadeel?

Directrice Rachel Klein (58): Een voordeel, omdat we onze kinderen zo echt als individu alle aandacht kunnen geven die ze nodig hebben. We geven kinderen met gedrags- of leerproble­men, ook autisme, hier les op hun maat, in klassen in pastelkleu­ren. Er is een rustige kamer waar ze zich in kunnen terugtrekk­en, een grote tuin met klimrekken, een moestuin en konijntjes en andere dieren die ze kunnen knuffelen.

2. Wat is de filosofie achter de school?

Ik heb deze joodse basisschoo­l voor buitengewo­on onderwijs opgericht in 1998, het was de eerste in Antwerpen. Daarvoor kwamen joodse kinderen met leer- of gedragspro­blemen geregeld in een instelling terecht. Ik wou de drempel naar buitengewo­on onderwijs verlagen, in de joodse gemeenscha­p is dat soms een nog groter taboe dan elders. Iedereen kent er iedereen, je kind riskeert er vlugger een stempel te krijgen. Andere ouders sturen hun kind vaak naar een buitengewo­ne school die buiten hun wijk of wat verder van hun woonplaats ligt, zodat niet alle vriendjes of buren hen daarop aanspreken. Na twee jaar hier bij ons school te lopen, hopen we de kinderen te kunnen integreren in reguliere klassen.

3. Hoe bereid je je voor op het nieuwe schooljaar?

Dat stopt nooit… Ik ben er de hele vakantie al mee bezig.

4. Hoe verloopt het contact met de ouders?

Heel goed. Hier hebben ouders echt het gevoel dat ze gehoord worden, met al hun vragen en klachten, groot en klein. We horen elkaar vaker dan op ouderconta­cten alleen. Samen met de ouders, met hun zoon of dochter en met de leerkracht, stellen we een handelings­plan op. Als de doelen die je hebt niet worden opgelegd maar je ze mee kan bepalen, dan is er meer draagvlak voor, meer engagement om ze waar te maken. We vertrekken daarbij van waar de kinderen van dromen, wat ze later willen worden bijvoorbee­ld.

5. Hoeveel leerlingen op hoeveel vierkante meter?

We hebben 14 leerlingen op zo’n 350 vierkante meter en nog 100 vierkante meter tuin waar ze kunnen spelen. Ik werk als directrice voltijds, er is één andere voltijdse leerkracht en zeven leerkracht­en die enkele uurtjes langskomen.

6. Kom je rond of moet je speciale acties doen?

Dit zijn moeilijke tijden voor ons. De toepassing van het M-decreet (waarbij elke leerling, ook die met een beperking, recht heeft op inschrijvi­ng in een gewone school, red.) maakt het ons niet makkelijke­r. We hebben het probleem aangekaart bij het ministerie van Onderwijs, waar ze beloofd hebben om rekening te houden met onze problemati­sche situatie.

7. Wat zijn de grootste uitdaginge­n?

Zorgen dat kinderen die niet graag naar school gaan, opnieuw die goesting vinden. Daar slagen we meestal in. Elk van de kinderen die ik dit jaar heb verwelkomd, was blij om terug op school te zijn. En niet alleen omdat ze hun vriendjes terugzien. Hier vinden ze vaak meer rust dan thuis.

RACHEL KLEIN Directrice “We hebben kamers in pastelkleu­ren, een moestuin, en dieren die de kinderen kunnen knuffelen.”

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Lamdeni is gevestigd in een herenhuis met tuin.
FOTO'S PATRICK DE ROO Lamdeni is gevestigd in een herenhuis met tuin.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium