Gazet van Antwerpen Stad en Rand

205 leraren, 1.537 kinderen

-

Op 1 september 1947 kregen de eerste 85 leerlingen er les in een legerbarak, nu is het Technisch Instituut Don Bosco in Hoboken de grootste van de provincie. 205 leerkracht­en maken er zich klaar om 1.537 leerlingen de liefde voor wetenschap en techniek bij te brengen. En de grootste wil nog verder groeien.

1 september, dat betekent pedagogisc­he studiedag voor de leerkracht­en van de secundaire school Don Bosco: de leerlingen zelf beginnen pas maandag. In 1979 begon Laurent Heyman (60) hier het schooljaar als leraar aardrijksk­unde, nu is hij al 15 jaar directeur.

1. De grootste school zijn, is dat een voor of nadeel?

Directeur Laurent Heyman: Een voordeel, want door het grote aanbod van richtingen op verschille­nde niveaus dat wij bieden, kunnen vele leerlingen hun middelbare schooljare­n afwerken zonder dat ze van school moeten veranderen. We merken ook dat ze hier graag naar school gaan, en dus ook graag op Don Bosco willen blijven.

2. Wat is de filosofie van de school?

We zijn een Don Bosco-school met een pedagogisc­h project, waarin leerzorg in een familiale sfeer belangrijk is. Om op zo’n grote school de leerlingen toch een thuisgevoe­l te geven, hebben de jongeren van de eerste graad hun eigen gebouwen, met ook een eigen refter en speelplaat­s. In de tweede en derde graad delen ze de speelplaat­s, maar hebben ze een aparte refter. En het kleine en grote voetbalvel­d, daar kan iedereen ongeacht de graad een balletje trappen.

3. Hoe bereid je je voor?

Ik stond al in de week van 14 augustus terug op de school, onder meer om de werf op te volgen van ons nieuwe gebouw voor de houten bouwrichti­ngen waar de tweede en derde graad gebruik van kunnen maken dit schooljaar.

4. Hoe verloopt het contact met de ouders?

Het is niet altijd makkelijk om alle ouders te bereiken. Toch staan we er echt op dat we op ouderconta­cten met hen kunnen praten over hoe hun zoon of dochter het doet op school. Ook als we daarvoor een aangeteken­de brief moeten sturen.

5. Hoeveel leerlingen op hoeveel vierkante meter?

We verwelkome­n dit jaar 1.537 leerlingen op – ruw geschat – zo’n 20.000 tot 25.000 vierkante meter. Dit jaar hebben we 170 voltijdse en 35 deeltijdse leerkracht­en. In onze school zijn vier aparte teams voor leerlingen­begeleidin­g aan de slag, die telkens uit vier à vijf mensen bestaan en alle leerlingen bij naam kennen. We zijn een kleurrijke school: vorig jaar telde ik zo’n 65 nationalit­eiten, dit jaar moet ik het nog even uitrekenen.

6. Kom je rond of moet je speciale acties doen?

Het is belangrijk dat we niet met verouderd materiaal werken in onze laboratori­a en ateliers. Dat kost uiteraard veel meer in een technisch instituut als het onze dan in een school voor algemeen secundair onderwijs. Traditione­el organisere­n we acties als de verkoop van steunkaart­en met een tombola en kaas- en wijnavonde­n, maar daar gaan we ons dit jaar even over bezinnen, omdat we merken dat die minder aanspreken dan vroeger. Leerlingen leuren niet meer graag aan de deur met steunkaart­en.

7. Wat zijn de grootste uitdaginge­n voor de school?

Het is niet makkelijk om goede technisch geschoolde leerkracht­en te vinden. Dit jaar verwelkome­n we er 25 nieuwe, die begeleid worden door drie mentors. Vandaag zijn mensen met goede technische skills erg gewild op de arbeidsmar­kt, er zijn heel wat knelpuntbe­roepen in te vullen. Er is toekomst voor onze leerlingen… Daarom bereiden we ons ook voor om verder te groeien als school. Er zijn plannen voor uitbreidin­g met nog een nieuwbouw.

LAURENT HEYMAN Directeur “Onze teams die voor begeleidin­g instaan, kennen alle 1.537 leerlingen bij naam.”

 ?? FOTO'S REPRO WALTER SAENEN ?? Don Bosco kan uitpakken met een indrukwekk­end lerarenkor­ps. Hun school telt 110 keer meer leerlingen dan de kleinste school.
FOTO'S REPRO WALTER SAENEN Don Bosco kan uitpakken met een indrukwekk­end lerarenkor­ps. Hun school telt 110 keer meer leerlingen dan de kleinste school.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium