Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Smeltende gletsjers bedreigen visvangst

Aantasting ecosysteem in Groenland tot bij ons voelbaar

- HANS OTTEN

W etenschapp­ers zien al jaren hoe de gletsjers van de Groenlands­e ijskap alsmaar sneller smelten. Vlaamse onderzoeke­rs leggen nu mee een ander gevolg bloot: het verdwijnen van kalvende gletsjers kan een nefaste invloed hebben op het ecosysteem en de visvangst. Een onderzoeks­team van Groenlands­e, Deense en Belgische wetenschap­pers onder leiding van de Vlaming Lorenz Meire heeft de impact bestudeerd die de smeltende ijskap op Groenland heeft op het mariene ecosysteem. Die ijskap met een oppervlakt­e van 1,7 miljoen vierkante kilometer mag dan wel 80% van het gigantisch­e eiland bedekken, ze smelt alsmaar sneller. “En dat heeft niet alleen gevolgen voor de stijging van de zeewatersp­iegel, maar ook voor de visvangst”, zegt Lorenz’ vader Patrick Meire, professor bioloog in de Onderzoeks­groep Ecosysteem­beheer aan de UAntwerpen, medeauteur van het artikel en net terug van een veldexpedi­tie in het gebied.

Het verschil tussen gletsjerso­orten speelt kennelijk een rol. Leg eens uit?

Er is een verschil tussen gletsjers die in zee eindigen, de zogenaamde marine terminatin­g glaciers of kalvende gletsjers, en gletsjers die op land eindigen, land terminatin­g glaciers. Bij deze laatste stroomt het smeltwater als een rivier over het land naar zee in de fjorden. Het zoete smeltwater is veel lichter dan het heel zoute water in de fjord, die daar zelfs tot bijna duizend meter diep kan zijn. Het smeltwater vormt een soort zoetwaterl­aag op het zoute water, voor ze zich langzaam mengen. Het fundamente­le verschil is dat een gletsjer die in de zee eindigt zelf tot een paar honderd meter diep in de fjord komt. Het smeltwater stroomt niet enkel bovenaan, maar vooral ook onderaan de gletsjer in de fjord. Als het lichte zoete water van die paar honderd meter diep naar boven stijgt, duwt het het heel zoute water mee naar boven. En daarin zitten veel voedingsst­offen zoals stikstof en fosfor, die in het smeltwater zelf amper voorkomen. Daardoor krijg je groei van fytoplankt­on en zoöplankto­n, wat een belangrijk­e basis vormt voor de hele lokale voedselket­en. Daar zie je dan ook veel meer zeevogels, zeezoogdie­ren en walvissen. Het zijn zeer rijke ecosysteme­n.

Waar zit het probleem dan juist?

In de voorbije tien jaar is de snelheid waarmee de gletsjers zich terugtrekk­en verdubbeld. Alle kalvende gletsjers in Groenland gaan nu jaarlijks gemiddeld met 110 meter achteruit. Dat is niet niks. We zien daardoor hoe die grote kalvende gletsjers een voor een aan land kruipen en zo land terminatin­g glaciers worden. Daardoor kan die productivi­teit verdwijnen. Bijgevolg is de toenemende hoeveelhei­d smeltwater niet alleen voor ons van belang omdat de zeespiegel stijgt, maar ook regionaal zeer belangrijk via een zware impact op de visserij. Bijna 90% van het bruto nationaal product van Groenland is gekoppeld aan de visserij. Het is niet toevallig dat veel van die vissersgem­eenschappe­n gevestigd zijn op plaatsen waar de kalvende gletsjers in de fjord komen. Bovendien merken wij er hier op termijn ook de gevolgen van. Denk maar aan de gerookte heilbot die vanuit Groenland wordt ingevoerd.

Is dat proces onomkeerba­ar? Het enige dat we kunnen doen, is de opwarming van de aarde verder beperken. Want hoe meer opwarming, hoe groter de gevolgen op allerlei vlakken. Zo heeft begin dit jaar in Groenland een grote tsunami plaatsgevo­nden. Grote rotsblokke­n die door vorst aan elkaar werden gehouden, zijn door de opwarming los gekomen en naar beneden gestort. Het is jammer genoeg geen opbeurend verhaal. We moeten nu maatregele­n nemen om de opwarming te stoppen, anders zijn de gevolgen catastrofa­al.

 ??  ??
 ??  ?? Patrick Meire. FOTO RR
Patrick Meire. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium