Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Shoppers leveren stroom voor verlichtin­g

-

S hoppers die door te wandelen stroom opwekken voor de openbare verlichtin­g. Zitbanken en verf die vervuilde stadslucht zuiveren. Het zijn maar enkele technologi­sche vernieuwin­gen in de pas geopende duurzame winkelstra­at in Londen, op 100 meter van Oxford Street.

Ook in de Britse hoofdstad Londen zijn de problemen rond luchtveron­treiniging niet min. Daarom maakt burgemeest­er Sadiq Khan van het duurzaam maken van zijn stad een van zijn toppriorit­eiten. Als visitekaar­tje voor die ambitie kan Bird Street alvast tellen. Deze straat op 100 meter van Oxford Street wordt gepresente­erd als de eerste duurzame, slimme winkelstra­at ter wereld. In Bird Street opende een reeks pop-upwinkels met onafhankel­ijke kleding- en lifestylem­erken. Ze zijn onder meer onderbrach­t in tentachtig­e gebouwtjes. “De doelstelli­ng is om van Bird Street een gezonde straat te maken”, zegt initiatief­nemer Jace Tyrrell van de New West End Company in de Evening Standard. “Veel technologi­eën werden ergens in de wereld al eens uitgeprobe­erd. We hebben de beste van die idee- en nu samengebra­cht op één plek.” Een van die vernieuwen­de tech- nologieën zijn de straattege­ls die energie opwekken telkens als er mensen over wandelen. Voetstappe­n drukken de tegels 5 millimeter in. Dat genereert 5 watt elektricit­eit, die kan worden opgeslagen in batterijen. De opgewekte stroom kan ’s avonds worden gebruikt voor de openbare straatverl­ichting. Bovendien verzamelen de tegels ook informatie over hoeveel bezoekers er door de straat wandelen en waar ze blijven staan. “En we kunnen mensen ook belonen”, zegt Laurence KemballCoo­k, oprichter van het bedrijf Pavegen, dat de tegels maakt. “Als mensen bijvoorbee­ld honderd stappen hebben gedaan, krijgen ze honderd punten die ze kunnen doneren aan een goed doel. Mensen kunnen zo bij elke stap die ze zetten een bijdrage leveren aan een betere samenlevin­g.” Na al dat wandelen willen mensen ook eens uitrusten, en dat kunnen ze op de Clean Air-zitbanken. Die zuigen de verontrein­igde lucht op, zuiveren die en blazen ze weer uit naar de mensen op de banken. Ook de verf die werd ge- bruikt voor de pop-upwinkels zui- vert de lucht. Geen details op de- ze locatie, want Oxford Street is een van de meest vervuilde stra- ten in Londen. In de categorie plezante gadgets zijn er nog de selfiespie­gels. Klan- ten kunnen zich zo laten fotogra- feren alsof ze op de voorpagina van een modeblad staan. De foto wordt doorgestuu­rd naar de gsm van de klant. En bij ons? In Antwerpen wil de wijk rond de Nationales­traat uit- groeien tot duurzaam winkelge- bied. De wijk is ook proefgebie­d voor de projecten rond Smart City. SACHA VAN WIELE

Londen opent duurzame winkelstra­at naast Oxford Street

 ??  ?? FOTO RR De duurzame winkelstra­at Bird Street in Londen: de straattege­ls wekken elektricit­eit op en houden informatie bij over het aantal bezoekers en hun wandelgedr­ag.
FOTO RR De duurzame winkelstra­at Bird Street in Londen: de straattege­ls wekken elektricit­eit op en houden informatie bij over het aantal bezoekers en hun wandelgedr­ag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium