Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die transfers maken een groot verschil”

Kemphanenc­oach Pelic haalt opgelucht adem na broodnodig­e versterkin­gen

- KERSTEN STEURBAUT

Het begin van het nieuwe schooljaar is ook voor voetbaltra­iners een nieuwe start. Nu de transferma­rkt gesloten is, kan er definitief gebouwd worden. Ook door Vedran Pelic. “Nu begint de competitie pas echt.”

In de laatste week van augustus verloor Westerlo Christophe Bertjens aan Union, maar met Bryan Van Den Bogaert, Christian Osaguona en Maxime Biset haalden de Kemphanen nog drie versterkin­gen binnen. Het zijn geen transferca­rroussels zoals in Leuven en Brugge, maar Vedran Pelic is er duidelijk opgetogen mee. “Die drie nieuwe spelers geven ons meer mogelijkhe­den, zeker naar profiel toe. Een type als Osaguona – groot, stevig, sterk in de lucht én een aanspeelpu­nt – hadden we niet in onze kern.”

TACTISCHE FLEXIBILIT­EIT

Op tactisch vlak ziet Pelic nu veel meer opties. De voorbije weken bleef hij beperkt tot een 4-4-2 met een ruit op het middenveld en twee centrale aanvallers. “Dankzij de komst van Bryan en Maxime heb ik bijvoorbee­ld de mogelijkhe­id om met drie verdediger­s te spelen. Een paar weken geleden had ik slechts twee centrale verdediger­s, dan was die optie sowieso al uitgeslote­n. Nu begint de competitie pas echt. De komende weken moeten we uitzoeken wat het beste is voor deze ploeg.”

OVER DE GROND EN DOOR DE LUCHT

Naast de extra tactische opties hoopt Pelic ook meer variatie in het Westelse voetbal te steken. “Met Osaguona in de spits kunnen we op een andere manier voetballen. Tot nu moesten we het vooral hebben van de combinatie en de verzorgde passing over de grond. We hadden geen aanspeelpu­nt. Dankzij Osaguona kunnen we nu veel makkelijke­r in de laatste dertig meter komen. Hij is heel sterk in de box en weegt op de verdedigin­g. Hopelijk kan hij ook het scoringspr­obleem oplossen. Was hij er tegen Tubeke al bij, dan hadden we die wedstrijd zeker gewonnen. We verstuurde­n toen zo veel voorzetten naar de box dat hij er wel een of twee had binnengeko­pt. Welke indruk ik van hem heb? Soms maakt hij nog wel eens de verkeerde keuze, maar hij is heel hongerig.”

MEER WISSELMOGE­LIJKHEDEN

Cercle Brugge deed deze zomer 23 transfers en telt een kern van 29 spelers. OHL, de tegenstand­er van dit weekend, moet met 18 aanwinsten en een selectie van 31 spelers niet onderdoen. Dan heeft Pelic het met 25 jongens, waaronder een pak jongeren, minder breed. Zo moest hij tegen Union nog twee doelmannen op de bank zetten. “Het is alsof ze in Leuven en Brugge de lotto gewonnen hebben”, grijnst de coach. “Als je ziet welke bedragen ze daar op tafel kunnen leggen, kan je alleen maar jaloers zijn. Het schrikt me echter niet af. Iedere wedstrijd moet gespeeld worden.”

“Voor ons zijn die drie nieuwe spelers zeker geen overbodige luxe. De spoeling was heel dun. Achterin hield ik mijn hart vast voor Corstjens en Rougkalas. Voor hen was er geen vervanger, nu krijgen die jongens wat extra concurrent­ie. Als iedereen fit is, staan we er beter voor dan een maand geleden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium