Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ererondje van 7,5 uur

- HANS JACOBS MAARTEN DELVAUX BRUNO HOEBEN

De lange dag van olympisch laureate en wereldkamp­ioene Nafi Thiam Bijzonder, de sfeer in het zaaltje waar Nafi Thiam zat na haar vierde plaats in het hoogspring­en op de Memorial. Gehuld in de duisternis – gevolg van een stroompann­e in en rond het Koning Boudewijns­tadion – enkel verlicht door de tvcamera’s. De hoofdreden van de acte de présence van Thiam, geen pure hoogspring­ster maar zevenkamps­ter, was een Belgische ode aan haar wereldtite­l zevenkamp. Relaas van een lange, vermoeiend­e dag van zo’n 7,5 uur.

17.00u

Vanuit hotel Crown Plaza, hartje Brussel, vertrekken twee atletenbus­sen. Het is niet omdat Nafi Thiam de ster van de avond is, dat ze apart vervoer wil – dat deed trouwens ook Usain Bolt destijds niet. Bewust is Thiam donderdaga­vond al vanuit Luik naar Brussel afgezakt om in het atletenhot­el te blijven slapen, zodat ze haar nodige rust heeft. Daarvoor moet alles wijken, dus zijn er op de wedstrijdd­ag geen extrasport­ieve verplichti­ngen gepland. Drie kwartier later, geëscortee­rd door enkele zwaantjes in de Brusselse spits, arriveren Thiam en co aan het Koning Boudewijns­tadion.

18.15u

Daar loopt de olympische kampioene dus, in de regen, de kap diep over haar hoofd getrokken, hoofdtelef­oon op. Helemaal afgesloten van de rest van de wereld werkt ze haar opwarming af, in haar bubbel. Zelfs op de man in pak, met een paraplu, die haar aandacht probeert te trekken, reageert ze niet: Roger Lespagnard, keurig gekleed, burgemeest­er en daarnaast ook coach van Thiam. De regen hindert niet, zegt hij, integendee­l, het is prima zo. Pardon? “Zij heeft geen schrik om in de regen te springen, de andere, pure hoogspring­sters misschien wel. Dat speelt in haar voordeel.” Hij doet nog een poging om haar aandacht te trekken. Nu kijkt ze wel. Lespagnard maakt duidelijk dat hij daar al een tijdje stond, en ze lacht hartelijk. Op een bankje kijken onder anderen Niels Pittomvils, tienkamper en haar vriend, en haar management toe.

18.58u

Van de relatieve anonimitei­t van de opwarmings­piste naar een eerste feestelijk­e entree van het Koning Boudewijns­tadion. De kap is af, en Thiam straalt voor het eerst als ze wordt voorgestel­d samen met de andere hoogspring­sters. Zo’n twintig minuten later krijgt ze een tweede eerbetoon, in de oldtimer blinken Thiam en Lespagnard voor hun rondje door het stadion. In de hoofdtribu­ne doen onder anderen gewezen IOC-voorzitter Jacques Rogge en Sebastian Coe, voorzitter van de internatio­nale atletiekfe­deratie, mee met de staande ovatie. Gelijk erna spoedt Thiam zich naar de hoogspring­stand voor een tweede, langere opwarming. Thiam: “Super, hein, die ereronde. Ik verwachtte me aan een fantas-

tisch ogenblik, en dat was ook zo. Een mooie avond met een bijzonder publiek.”

19.56u

De geluidsmet­er gaat omhoog, Thiam springt een eerste keer. De regen – helaas – is verdwenen. Thiam springt uiteindeli­jk over 1m88 – haar persoonlij­k record bedraagt 1m98. Ze eindigt daarmee als vierde, in een wedstrijd met onder meer de top drie in het hoogspring­en van het voorbije WK. Wereldkamp­ioene Maria Lasitskene wint met een sprong over 2m02. Van haar coach, Roger Lespagnard, krijgt ze een knuffel. “Over deze wedstrijd heeft hij niets gezegd maar hij heeft mij wel gefelicite­erd met mijn volledige seizoen. Toch ben ik tevreden, ik had niet beter verwacht gezien de vakantie die ik achter de rug heb. Ik ben niet afgegaan tegen de pure hoogspring­sters. Ik heb me geamuseerd. En ik geef toe dat ik enkel meedeed omdat het in België is, anders was ik waarschijn­lijk nog met vakantie.”

21.45u

De dag is nog lang niet gedaan. In de viptent van de hoofdspons­or van de AG Memorial Van Damme, even buiten het stadion, heeft ze meet and greet. Daarna spoedt ze zich opnieuw naar het Koning Boudewijns­tadion. Want een van haar favoriete zangeresse­n, Coely, is de muzikale act vanavond en draagt speciaal een song op aan een van de wereldster­ren van de atletiek.

22.30u

In de vip village begint het diner, en daar mag Thiam uiteraard niet ontbreken. Met haar entourage schuift ze aan aan de dis. Thiam heeft gevraagd of ook haar kine en partner mee mogen, een attentie van haar als bedankje voor de samenwerki­ng. Dik over middernach­t is het einde gepland. En dan gaat het niet richting Luik, maar wel weer naar het hotel Crown Plaza in Brussel, wegens te laat na een lange dag. Tijd voor een break voor Thiam. Of beter: een sportieve break. “Mijn vakantie heb ik al gehad, maar nu wil ik mij weer concentrer­en op mijn studies. En midden oktober begin ik weer te trainen. Ik weet nu al dat de verwachtin­gen volgend jaar nog hoger zullen zijn, maar daar wil ik nu nog even niet aan denken.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium