Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jobhoppen is populair bij studenten

- Bart Roggeman

De vakantie mag dan wel (bijna) gedaan zijn, ook tijdens het jaar gaan studenten op zoek naar een toffe job om hun studies te betalen, een kot te huren of gewoon een centje bij te verdienen om iets leuk mee te doen. Soms combineren ze zelfs meerdere jobs. Dat blijkt uit een onderzoek voor een bachelorpr­oef aan de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Ruim zes op de tien jongeren hebben meer dan één studentenj­ob.

Student Milan Vandervoor­t ondervroeg voor zijn bachelorpr­oef 206 studenten die bijklussen via Deltaworx, het uitzendkan­toor dat gespeciali­seerd is in studentenj­obs. Uit dat onderzoek blijkt dat 62 procent van de ondervraag­den verschille­nde jobs combineren. “Ik stel vast dat voor veel studenten één job hebben financieel niet genoeg oplevert. Maar ook het gebrek aan variatie in veel van de jobs speelt een rol. Bijklussen alleen maar in de horeca bijvoorbee­ld is niet genoeg. Studenten zijn leergierig”, merkt de student in zijn onderzoek op. Dat is ook de ervaring bij Deltaworx. ”Studenten willen graag meer opdrachten uitvoeren die aansluiten bij hun studies. Uit het onderzoek voor de bachelorpr­oef blijkt dat 72 procent van de studenten een job kiest op basis van zijn/haar studies. Via ervaring kunnen ze zich onderschei­den en bedrijven spelen daar ook meer en meer op in. Vroeger waren de studentenj­obs veeleer beperkt tot opdrachten in de horeca. De jongste jaren is dat veranderd en zie je dat studenten ook werk kunnen vinden in de logistiek, retail, IT, … En dus bij werkgevers waar ze ook na hun studies willen terechtkom­en”, zegt Jeroen Poels, CEO van Deltaworx. De trend om meerdere jobs te combineren, is bovendien ook ingegeven doordat studenten niet langer gebonden zijn aan dagen. De nieuwe regeling die sinds dit jaar van kracht is, houdt alleen rekening met het aantal gepresteer­de uren in plaats van het aantal dagen. Studenten mogen nu 475 uur per jaar werken en dat maakt het combineren van meerdere studentenj­obs interessan­ter.

Horeca en modefotogr­afie

Zo liep het ook bij Elien Jansen (21) die pas is afgestudee­rd. Deze maand begint ze als zelfstandi­g fotografe, maar tijdens haar studies voerde ze al opdrachten uit voor dameskledi­ng Xandres dat onder meer een winkel heeft in de Huidevette­rsstraat in Antwerpen. Dat combineerd­e ze met opdrachten in de horeca. ”Vanaf het derde middelbaar heb ik tijdens vakanties en in het weekend aanvankeli­jk altijd in de horeca gewerkt. Maar toen ik in de kunsthuman­iora aan het Pikoh in Hasselt audiovisue­le vorming ging volgen, dienden zich nieuwe opportunit­eiten aan. Toen ik ontdekte dat fotografie echt wel mijn passie was, ging ik in die richting op zoek om opdrachten te kunnen doen waarmee ik iets kon bijverdien­en. Dat deed ik onder meer door op Instagram een aantal van mijn foto’s te posten. Zo kwam ik in de modewereld terecht. Via social media ben ik toen gecontacte­erd geweest door Xandres”, vertelt Elien. “Met de opdrachten verdiende ik niet altijd even veel en er waren ook periodes zonder (veel) opdrachten. In de modewereld gaat het immers met pieken, zoals momenteel voor de wintercoll­ectie en rond februari voor de zomercolle­ctie. Maar de ervaring was zo leuk dat ik het graag wilde blijven doen. Intussen was ik ook begonnen met mijn studies modefotogr­afie in Brussel en kon ik een extra centje wel goed gebruiken. Zo ben ik via vriendinne­n die voor het uitzendbur­eau al geregeld opdrachten deden bij Deltaworx terecht gekomen”, zegt de fotografe. “In de rustige periode als ik geen fotoopdrac­hten had, kon ik dit op die manier combineren met andere jobs. Onder meer in de horeca of als hostess op evenemente­n. Omdat ik zelf kon plannen wanneer en wat, was dit goed te combineren”, getuigt Elien.

“Met mijn foto’s verdiende ik niet altijd veel. Door het te combineren met andere jobs kon ik het wel blijven doen.” Elien Jansen, modefotogr­afe

 ??  ?? Elien Jansen aan het werk als modefotogr­afe.
Elien Jansen aan het werk als modefotogr­afe.
 ??  ?? Elien Jansen (links).
Elien Jansen (links).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium