Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongere tone steed meer interess voor oud beroepe

Van beenhouwer tot brouwer: veel jongeren tonen een hernieuwde interesse in traditione­le ambachteli­jke beroepen als reactie op het digitale tijdperk.

- William Visterin

Dat oordeelt alvast Richard Ocejo, professor sociologie aan de University of New York en auteur van het boek Masters of Craft: Old Jobs in the New Urban Economy. Ocejo wijst erop dat in veel Amerikaans­e grootstede­n steeds meer cocktailba­rs, kapsalons en zelfs traditione­le slagerijen opduiken. Zij worden vaak uitgebaat door jong en vaak hoogopgele­id personeel.

REVIVAL

Deze ‘oude’ banen beleven volgens de socioloog duidelijk hun revival. “De jonge middenklas­se vertoont steeds meer belangstel­ling voor beroepen zoals brouwer, boekbinder, meubelmake­r of vishandela­ar”, benadrukt Ocejo in de Wall Street Journal. “Velen kiezen ervoor om opnieuw met hun handen en materialen te werken om tastbare producten te maken.” Ook al lijken deze ‘comeback-beroepen’ financieel minder aantrekkel­ijk dan pakweg financieel adviseur of accountman­ager. Ook in ons land sijpelt de trend af en toe door. Zo doen koffiehuiz­en het bijvoorbee­ld erg goed in sommige steden of aan de kust. “Vroeger werd er weleens op je neergekeke­n als je in een tearoom of een patisserie werkte, nu zijn medewerker­s fier om barista te zijn”, zei Stephanie Mullebrouc­k, die in Wenduine een koffiebar uitbaat, onlangs in Jobat. “De koffiehype maakt het gemakkelij­ker om nieuwe medewerker­s aan te trekken”, stelt ze vast.

KLEINE KRING

Toch is er ook een keerzijde aan de trend. Zo benadrukt Richard Ocejo dat die geherwaard­eerde beroepen doorgaans alleen bestemd zijn voor een kleine kring hoogopgele­iden. En dus niet zozeer voor lagere maatschapp­elijke groepen. De revival lijkt dus vooral eerder specifiek.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium