Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk een City Pass

-

G oed nieuws over ons openbaar vervoer, het komt niet zo vaak voor, dus pakken we er graag mee uit. Er komt eindelijk een City Pass, één abonnement voor trein, tram en bus. De NMBS en De Lijn hebben de handen in elkaar geslagen en kunnen pendelaars naar Gent en Antwerpen nu deze service bieden: met één kaart overstappe­n van trein op tram of bus en omgekeerd. De City Pass had er veel eerder moeten zijn, maar laten we nu niet zeuren: hij is er. En dat is een goede zaak.

Dat we auto’s van de weg moeten halen in de strijd tegen de files staat buiten kijf. Dat we dat kunnen door meer mensen naar tram, trein en bus te lokken, is ook duidelijk. Maar dat lukt alleen als je de drempel naar dat openbaar vervoer zo laag mogelijk maakt. De City Pass is een grote stap in de goede richting. Iemand die vanuit de agglomerat­ie Antwerpen naar de stad pendelt, zal er wel bij varen. Voor mensen die elke dag een traject met trein en tram afleggen is de nieuwe formule ook financieel interessan­t. Voor sporadisch­e pendelaars zou de pas wat duurder kunnen uitvallen, maar misschien kan daar nog een mouw aan worden gepast. In ieder geval wordt er werk gemaakt van sociale tarieven.

Waar misschien wel nog eens over moet worden nagedacht: hoe ver reikt de Antwerpse agglomerat­ie? Het zou jammer zijn om die te laten samenvalle­n met de provincie Antwerpen, en het Waasland te vergeten. Sint-Niklaas en Beveren liggen dichter bij Antwerpen dan Herentals. Bovendien heeft het Waasland een uitstekend­e treinverbi­nding met Antwerpen. Het zou te gek zijn om mensen uit Beveren die elke dag naar de stad sporen niet te laten genieten van de City Pass. Daar moet zeker over worden gepraat. Pendelaars laten zich niet tegenhoude­n door provincieg­renzen, de City Pass hopelijk ook niet.

Hoe dan ook is dit goed nieuws over het openbaar vervoer, maar er is nog werk aan de winkel. Wat heb je aan een City Pass als trein en tram niet op elkaar aansluiten en je telkens veel tijd verliest met wachten? Terwijl je niet weet wanneer de tram eraan komt omdat de aankondigi­ngsborden stuk zijn? Hopelijk grijpen NMBS en De Lijn de City Pass aan om nog veel verder te gaan in hun samenwerki­ng: veel frequenter­e voorstadst­reinen die perfect aansluitin­g geven op bussen en trams, een betrouwbar­e dienstrege­ling, betere informatie voor alle reizigers zowel op trein als tram, comfortabe­le rijtuigen, tevreden en vriendelij­ke chauffeurs en treinwacht­ers, trams die geen tijd verliezen aan rode lichten enzovoort. De lijst is lang. Het openbaar vervoer in dit land is een werf, een grote werf die enorm veel vertraging heeft opgelopen door fouten in het verleden. Laat de City Pass alsjeblief­t een teken zijn van vernieuwin­g en verbeterin­g.

 ?? Kris Vanmarseni­lle
Hoofdredac­teur
brieven@gva.be ??
Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium