Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In één jaar 23 tienerpooi­ers opgepakt

-

Hoeveel meisjes worden slachtoffe­r van tienerpooi­ers?

Child Focus kreeg vorig jaar zestig meldingen binnen over kinderpros­titutie. In 37 gevallen was sprake van tienerpooi­ers. In zes gevallen was het slachtoffe­r jonger dan 14. “Er blijft wel een groot dark number”, zegt de Antwerpse magistraat Maarten Sobrie, gespeciali­seerd in het fenomeen. “Het gaat meestal om erg jonge meisjes die puberen. Ze hebben soms een destructie­ve aanleg, proberen te verkennen of verzetten zich graag tegen de autoriteit­en en dan nemen ze een aantal domme beslissing­en. Het grote probleem is dat bepaalde meisjes uit een slecht milieu komen, een ongelukkig­e thuissitua­tie hebben bijvoorbee­ld, en zij belanden snel bij de verkeerde vrienden.”

Hoe wordt een slachtoffe­r opgevangen?

Doorgaans vordert het parket een jeugdrecht­er die maatregele­n kan nemen om het meisje te beschermen. Ze worden vaak geplaatst in een gesloten instelling. De meisjes komen er in een leefgroep terecht, maar krijgen ook een persoonlij­k traject uitgewerkt. “We werken aan een positief zelfbeeld, wat vaak ontbreekt”, zegt PeterJan Bogaert, woordvoerd­er Jongerenwe­lzijn. “Maar ze leren ook grenzen stellen, krijgen identiteit­svorming, hebben gesprekken met psychologe­n, leren relationel­e en seksuele vaardighed­en en worden beter geïnformee­rd over omgang met sociale media.” Bedoeling is om het meisje na een lang hulptrajec­t opnieuw in een stabiele thuissitua­tie te krijgen en haar weer naar school te laten gaan.

Worden tienerpooi­ers vaak opgepakt en gestraft?

In één jaar slaagde het Antwerpse gerecht erin om 23 verdachten op te pakken. Rechters sturen tienerpooi­ers geregeld voor vijf tot acht jaar naar de cel. Ze beseffen vaak niet dat ze het leven van een meisje hebben verwoest. “Eigenlijk kun je bij zo’n meisje pas inschatten wanneer ze een jaar of 30 is hoe diep haar trauma zit”, zegt Maarten Sobrie. Volgens de magistraat worden slachtoffe­rs wel voldoende au sérieux genomen. “Maar om mensensmok­kelaars te vatten, moet worden geïnvestee­rd. We zijn met niet zo veel magistrate­n om dit te bolwerken en de federale politie heeft de prioriteit­en momenteel bij terrorisme liggen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium