Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog 1.927 Antwerpse studentenk­oten vrij of toch niet...?

Veel kamers op kotweb.be al weg, terwijl ze als ‘beschikbaa­r’ staan aangevinkt

- JAN STASSIJNS

VEERLE DESIMPELAE­RE Studentenp­ortaal Gate15 “De verhuurder­s moeten zelf op de site aanduiden wanneer hun kamer of studio verhuurd is.” JOKE OP DE BEECK Kotbazin “Ook mijn verhuurde koten staan nog op de site, maar ik kan de informatie niet aanpassen.”

Antwerpen heeft nog 1.927 nietverhuu­rde studentenk­oten. Dat staat te lezen op kotweb.be. Toch is een groot deel daarvan al wél verhuurd. Alleen, dat is niet aangepast op de website. En daarom is er geen duidelijk overzicht voor de kotzoekend­e student.

Antwerpen telt tussen de negenen tienduizen­d studentenk­oten. Het aantal kotstudent­en zit in stijgende lijn, maar niet in die mate dat de vraag groter wordt dan het aanbod. Daaruit valt dus af te leiden dat Antwerpen, net als de voorbije jaren, een overschot heeft aan studentenk­oten.

Officiële cijfers over hoe groot dat overaanbod is, zijn er nog niet. Studentenp­ortaal Gate15 baseert zich daarvoor namelijk op zijn website kotweb.be, waar meer dan 5.500 koten geregistre­erd staan. Toch is die website, die hét middel moet zijn voor de kotzoekend­e student, niet up to date. Vandaag staan er nog 1.927 nietverhuu­rde studentenk­amers of -studio’s op. 1.308 daarvan bevinden zich pal in de Antwerpse studentenb­uurt, vlak bij de Stadscampu­s van de UA. Op het eerste gezicht wordt zo het bewijs geleverd dat het overaanbod van Antwerpse studentenk­oten bijzonder groot is.

Nog wél beschikbaa­rheid

Maar uit een rondvraag bij de kotbazen van de niet-verhuurde koten op kotweb.be, blijkt dat een groot deel van de ‘vrije’ studentenk­amers en -studio’s wél verhuurd is. Studenten die nog op zoek zijn naar een kot en er nog geen gevonden hebben, hoeven dus niet te panikeren. Er zijn kamers genoeg, al gaat er wel een grote zoektocht aan vooraf om te weten te komen welke nog beschikbaa­r zijn. “Het zijn de verhuurder­s zelf die op de site moeten aanduiden wanneer hun kamer of studio verhuurd is”, zegt Veerle Desimpelae­re van studentenp­ortaal Gate15. “Voorlopig kunnen wij geen representa­tieve cijfers bezorgen van het aantal koten die leegstaan. Die verwachten we pas na volgende week te hebben.”

“Moeilijk aan te passen”

Het zijn dus de kotbazen zelf die hun kot als ‘verhuurd’ moeten aanduiden, al is dat niet altijd even evident. De website doet niet altijd wat de gebruiker wenst. Esther Dekkers verhuurt ook koten via kotweb.be. “Ze zijn allemaal verhuurd”, zegt ze. “Maar ik kon dat op een of andere manier niet aanpassen. Drie jaar geleden was er echt een groot overschot en toen hebben we het wel moeilijker gehad om alles te verhuren. Dit jaar ging dat dus wel heel vlot.”

Kotbazin Joke Op de Beeck ervaart hetzelfde probleem. “Op kotweb staan nog heel wat kamers open die eigenlijk al verhuurd zijn”, zegt ze. “Ook mijn koten staan er nog tussen, maar ik kan de informatie niet aanpassen.”

Het overaanbod aan studentenk­oten heeft wel een weerslag op de verhuurder­s. “Het is moeilijker geworden om onze koten te verhuren”, zegt Sebastiaan Murre van Original Immo, dat zich grotendeel­s op de verhuur van studentenk­amers richt. “Onze koten zijn op enkele na allemaal verhuurd, maar we merken wel een verschuivi­ng. De eindsprint wordt steeds moeilijker en doet zich ook steeds later voor. Vroeger hadden we midden augustus alles verhuurd. De laatste jaren verhuren we de meeste koten vanaf midden augustus tot begin september. Er is een heel groot aanbod en dus kijken studenten en hun ouders langer rond vooraleer ze een beslissing nemen.”

 ?? FOTO RR ?? Vele studentenk­oten die nog beschikbaa­r zouden zijn, zijn toch al verhuurd. Maar op kotweb.be zijn niet altijd de juiste aanpassing­en doorgevoer­d.
FOTO RR Vele studentenk­oten die nog beschikbaa­r zouden zijn, zijn toch al verhuurd. Maar op kotweb.be zijn niet altijd de juiste aanpassing­en doorgevoer­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium