Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik moet alles opnieuw leren”

Acteur vertelt hoe hij het verlies van zijn vrouw Julie en dochtertje Bo verwerkt

-

Deze week is Stefaan Degand (38) te zien in het VTMprogram­ma Kafka, de film La Fidèle van Michaël Roskam komt uit, hij repeteert voor Hamlet van Abbatoir Fermé en hij duikt dit najaar weer op als jurylid in De

Slimste Mens. En dat terwijl hij twee maanden geleden zijn vrouw Julie verloor door een bacteriële hersenvlie­sontstekin­g, met hun ongeboren dochtertje Bo. “Julie was mijn klankbord. Nu moet ik mijn eigen klankbord zijn. Dat wordt een hele oefening”, vertelt Stefaan Degand in Humo.

Op 12 juli overleed Julie Nelissen (31), de vrouw van acteur Stefaan Degand, in het ziekenhuis van Ieper aan een bacteriële hersenvlie­sontstekin­g. Ze was op dat moment zes maanden zwanger van hun tweede dochtertje Bo. “We hadden twee nachten in een B&B geboekt. Zonder Mila (nu bijna 3 jaar, red.), eindelijk eens met z’n tweetjes weg. De eerste ochtend om 7u is de ellende begonnen. We dachten eerst aan migraine, omdat Julie daar een verleden mee had. Maar het werd erger en erger”, vertelt Stefaan Degand in een interview met Humo.

“Het is zo snel gegaan. Alle neurologen van België hebben via de computer mee staan kijken en allemaal stonden ze machteloos. In twee uur tijd was ik haar kwijt. Geen afscheid, niks. Haar laatste zin was: ‘Is er nog fruitsap?’ Ik zei: ‘Wacht, ik ga even zien. Nee, hij is op.’ Dat was het. Waanzin.”

De infectie is blijkbaar door een membraan in het voorhoofd, dat bij Julie dunner was dan bij de meeste mensen, naar de hersenen gegaan. Omdat de medicatie de placenta had aangetast, was ook de baby in haar buik niet meer te redden. Het meisje Bo stierf samen met haar moeder.

“Verbeeldin­g houdt me overeind in mijn leven. Nog steeds. En de verbeeldin­g van mijn dochtertje Mila, want voor mij hoeft niets meer. Ik ben sowieso niet bezig met carrière maken, ik heb helemaal geen ambitieuze ziel, maar op dit moment wil ik niks. Dat zal wel terugkomen, maar nu is het alsof ik alles opnieuw moet leren: leren mijn kleren aandoen, leren stappen, leren eten … Nu smaakt alles wat ik eet nog als karton, maar die smaak komt wel terug. Ik heb dat in mijn afscheidsr­ede ook gezegd tegen Julie: ‘Ik beloof je dat het eten terug zal smaken.’”

En in datzelfde interview: “Mila weet heel goed dat mama er niet meer is. Ik ben daar duidelijk over geweest. Niets over een sterretje dat aan de hemel staat. Gewoon: mama is dood. Ze komt niet terug, maar ze zit in ons hart voor de rest van ons leven.”

Acht levens gered

Julie droeg een donorcodic­il en heeft acht mensenleve­ns kunnen redden dankzij haar organen. “Ik kan tegen Mila later zonder romantisch gezever zeggen dat haar mama een heldin was”, vertelt Degand in het

Humo-interview.

Ondertusse­n is Stefaan Degand weer hard aan het werk. Hij repeteert voor Hamlet van Abbatoir Fermé. Een zware rol, Degand vertolkt Hamlet, maar hij stort zich erop. “Ik ben al bij elke repetitie aanwezig geweest. Op tijd, want die discipline heb ik. Maar of het een goed idee is? Ik weet het niet.” Hij zal dit najaar ook weer in de jury van De Slimste Mens zitten. “Misschien zijn er mensen die dat niet begrijpen, maar dat interessee­rt

me niet.”

DENNIS VAN DAMME

STEFAAN DEGAND “Mila weet heel goed dat mama er niet meer is. Ik ben daar duidelijk over geweest. Niets over een sterretje dat aan de hemel staat. Gewoon: mama is dood.”

 ?? FOTO PATRICK HATTORI ?? Stefaan Degand. De acteur gaat een druk najaar tegemoet, ondanks het verdriet. “Misschien zijn er mensen die dat niet begrijpen, maar dat interessee­rt me niet.”
FOTO PATRICK HATTORI Stefaan Degand. De acteur gaat een druk najaar tegemoet, ondanks het verdriet. “Misschien zijn er mensen die dat niet begrijpen, maar dat interessee­rt me niet.”
 ?? FOTO ISOPIX ?? Stefaan Degand met zijn vrouw Julie Nelissen.
FOTO ISOPIX Stefaan Degand met zijn vrouw Julie Nelissen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium