Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De enige die nog om hem gaf, heeft hij doodgescho­ten”

Kennissen omschrijve­n verdachte Tony B. (49) als wanhopige drugsversl­aafde

- JORIS VAN DER AA

Tony B.(49), de man die verdacht wordt van de moord op aannemer Luc Vuylsteke (52) in Deurne, had de middag voor de fatale schietpart­ij om werk gebedeld bij de zakenman.

Terwijl familie en vrienden rouwen om de moord op aannemer Luc Vuylsteke, zit Tony B. met zware ontwenning­sverschijn­selen in zijn cel in de Begijnenst­raat. De vermeende schutter staat bekend als een man met een zware alcohol- en drugsversl­aving. En er zijn sterke vermoedens dat hij vrijdag ook zwaar onder invloed was, toen hij Luc Vuylsteke door het hoofd schoot.

Onder invloed

“We waren op de Turnhoutse­baan bezig met renovatiew­erken”, vertelt een goede vriend van het slachtoffe­r. “Op een zeker moment kwam die Tony B. binnen, hij wilde Luc spreken. Luc is dan even met hem naar een andere kamer gegaan. Blijkbaar kwam Tony vragen aan Luc of hij werk voor hem had. Luc antwoordde: ‘vandaag niet, maar kom later terug dan kunnen we bekijken wat er mogelijk is’. Ik ken die Tony niet zo goed, maar het was wel een jongen met veel problemen. Hij huurde ook een appartemen­t van Luc. En als hij geld nodig had, huurde Luc hem regelmatig in voor klusjes. Tony gaf die middag al sterk de indruk dat hij zwaar onder invloed was van drank of drugs. Die Tony is vervolgens weggegaan en wij hebben nog even gewerkt in dat pand. Luc is met een collega naar zijn bestelwage­n gegaan.”

Luc Vuylsteke had zijn bestelwage­n in de buurt geparkeerd. Hij laadde zijn materiaal in zijn voertuig en ging achter het stuur zitten. Terwijl de medewerker die met Luc zou meerijden zijn fiets aan het inladen was, dook Tony B. opnieuw op. “Hij vroeg opnieuw of hij kon werken. Luc moet hem dan gevraagd hebben om even naast hem te komen zitten in de cabine van de bestelwage­n. Waarschijn­lijk om zijn uurrooster eens te bekijken. De medewerker die zijn fiets aan het inladen was, hoorde plots twee doffe knallen. Daarna stapte Tony in zeer verwarde toestand uit. Hij aarzelde even, en liep dan weg.”

Vaderfiguu­r

De medewerker van Luc Vuylsteke had aanvankeli­jk niet in de gaten dat Tony B. op Luc Vuylsteke had geschoten. “Hij stapte in en zag dat Luc op een vreemde manier achter zijn stuur hing. Hij heeft dan de hulpdienst­en gebeld. Pas later in het ziekenhuis werd voor iedereen duidelijk dat Luc door het hoofd was geschoten.”

Tony B. was in 2011 ook al betrokken bij een schietpart­ij in Terhagen (Rumst). Luc kende het moeilijke verleden van Tony, maar toch bleef hij hem kansen geven. “Typisch voor Luc. Hij liet mensen nooit vallen. Hij was zeer zorgzaam”, zegt Farah Ben Amara. “Ik heb Luc leren kennen toen ik 16 jaar was, via zijn stiefdocht­ers. Ik ging toen door een moeilijke periode thuis en Luc heeft me in zijn gezin opgevangen. Hij zorgde voor de rust die ik nodig had. Hij beschouwde me op den duur als een dochter, en ik zag hem echt als een vaderfiguu­r. Hij was mijn ruggengraa­t.”

Een andere kennis van Luc en Tony stelt het zo: “Luc was de enige die Tony nog werk wilde geven, Luc was de enige die nog om Tony gaf. En Tony heeft net die man vermoord.”

 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Luc Vuylsteke.
FOTO RR Slachtoffe­r Luc Vuylsteke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium