Gazet van Antwerpen Stad en Rand

’s Nachts klaarwakke­r, overdag doodmoe

10-jarige Tibe uit Nijlen is geboren met Smith-Magenis-syndroom

- BERT PROVOOST

De tienjarige Tibe uit Nijlen is geboren met een zeldzame aandoening, die zijn leven en dat van zijn gezin danig overhoopha­alt. Hij heeft niet alleen een grote ontwikkeli­ngsachters­tand, hij wil ook slapen overdag en is klaarwakke­r in het midden van de nacht.

Toen Tibe één jaar was, werd officieel vastgestel­d dat hij leed aan het Smith-Magenis-syndroom. De zeldzame aandoening komt voor bij 1 op de 25.000 tot 30.000 pasgeboren­en, ofwel minder dan één kind per jaar in de provincie Antwerpen. “Van bij de geboorte waren er bij Tibe allerlei probleempj­es. Hij had een gespleten gehemelte, ademhaling­sproblemen en hoorde niet goed. In de maanden nadien viel ook op dat hij amper bewoog. Een ander baby’tje is soms moeilijk in te tomen, terwijl hij de hele dag stokstijf in zijn bedje lag. Toen vielen de puzzelstuk­jes in elkaar”, vertellen ouders Karen Baeyens en Gerry Hellemans.

Ondertusse­n is Tibe tien jaar verder en heeft de aandoening ervoor gezorgd dat hij een grote ontwikkeli­ngsachters­tand heeft opgelopen. “Hij volgt aangepast onderwijs, maar staat mentaal nog altijd op het niveau van een twee- tot driejarige. Hij kan geen tekening inkleuren en kan maar met moeite tot tien tellen. Enkel computersp­elletjes spelen lukt hem vrij goed. Daar kan hij zich in verliezen.”

Verstoord slaapritme

Ook bijzonder vervelend voor hem is dat zijn slaapritme helemaal verstoord is. “De stof melatonine zorgt er normaal voor dat mensen zich ’s avonds moe voelen en willen gaan slapen. Maar hij maakt die stof overdag aan in plaats van ’s avonds. Op de middag is hij dus doodop, terwijl hij in het midden van de nacht klaarwakke­r kan zijn. Ondertusse­n krijgt hij ’s avonds extra melatonine toegediend in pilvorm, om hem zo te helpen slapen. Dat helpt, maar ook nu slaapt hij nog geregeld in de namiddag of wordt hij ’s nachts nog wakker”, vertellen Karen en Gerry.

Het dagelijkse leven van het gezin wordt dus voor een groot deel bepaald door Tibe. “Ons leven is heel erg op hem gericht. Maar we beseffen dat hij er niet aan kan doen, hij heeft hier niet om gevraagd. We maken er dus het beste van”, zegt Karen beslist.

Deuren op slot

“We houden constant rekening met hem. Hij kan soms agressieve buien hebben, dus proberen we te vermijden dat hij uit zijn evenwicht wordt gebracht. Ik kan hem wel niet meer alleen de baas”, zegt Karen. “Tibe weegt nu al 57 kilogram en is een sterke kerel. Als ik alleen met hem ben, zijn er doorgaans weinig problemen. Maar als de bel gaat en er wil iemand binnenkome­n, dan krijgt hij het moeilijk. Daarom zet ik de bel af, doe ik de deuren vast en laat ik niemand binnen als ik alleen met hem ben. Als ik voor iemand de deur zou opendoen, zou hij zomaar weg kunnen lopen op straat en krijg ik hem niet meer binnen. We moeten ons dus soms een beetje opsluiten in het belang van Tibe.”

Slapen doet de jongen ook in een op maat gemaakte bedbox. “Als hij in het midden van de nacht wakker wordt, is het belangrijk dat hij niet begint rond te dolen of zichzelf pijn kan doen. Daarom is zijn bed rondom afgemaakt met extra dik plexiglas, dat hij niet kan breken. Op die manier kan hij niet uit de bedbox kruipen. Eens hij beseft dat hij niet uit de bedbox kan, vallen ze makkelijke­r opnieuw in slaap of blijven ze nog wat soezen”, aldus Gerry.

Mosselbene­fiet

De familie wil nu een tweede bedbox aankopen. “Tibe gaat 32 dagen per jaar naar respijthui­s Limmerik in Pulderbos. Daar kan hij in een huiselijke sfeer een nachtje opgevangen worden, zodat wij wat tijd voor onszelf en Tibes zus Anouk kunnen maken. Hij vindt het zalig om ernaartoe te gaan en ziet het echt als zijn vakantiehu­isje. Maar ze hebben er geen aangepast bed voor kinderen zoals Tibe. Daarom willen we graag de middelen verzamelen om er één aan te kopen. Er is volgend weekend een mosselbene­fiet om geld in te zamelen. Het bed kost 6.000 euro. Ook andere kinderen met slaapprobl­emen kunnen er dan gebruik van maken in de Limmerik.”

Hoe de toekomst van Tibe er uitziet, weet het gezin nog niet. “Hij is nu tien, we willen proberen om hem zo lang mogelijk in huis te houden. We beseffen dat het niet haalbaar is om hem voor altijd hier te verzorgen. Maar we willen alles gedaan hebben wat we kunnen vooraleer we hem ergens zouden plaatsen, tot het echt niet meer gaat. Dat zijn we aan hem verplicht.”

KAREN BAEYENS

Mama van Tibe “We beseffen dat hij er niet aan kan doen, hij heeft hier niet om gevraagd. We maken er dus het beste van.”

 ??  ?? FOTO JOREN DE WEERDT
De met plexiglas afgesloten bedbox waarin Tibe slaapt.
FOTO JOREN DE WEERDT De met plexiglas afgesloten bedbox waarin Tibe slaapt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium