Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten na 2018 dé centrumpar­tij zijn”

Partij richt pijlen voor lokale verkiezing­en op CD&V

-

Dit wordt voor NVA de inzet van de gemeentera­adsverkiez­ingen: zo veel mogelijk stemmen halen om zo definitief dé centrumpar­tij van Vlaanderen te worden. Een titel die CD&V tot nog toe claimt. Dat zei NVAvoorzit­ter Bart De Wever op de fractiedag­en van zijn partij.

Op nationaal vlak is N-VA in Vlaanderen veruit de grootste partij, maar op lokaal vlak moet ze CD&V met zijn 137 burgemeest­ers nog steeds laten voorgaan. Als het van de N-VA-partijtop afhangt, moeten de gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober 2018 daarin definitief veranderin­g brengen. “N-VA moet na 2018 de grootste centrumpar­tij zijn en blijven”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever op de fractiedag­en van zijn partij in Antwerpen. Daarmee maakte hij zijn achterban duidelijk wat de inzet van deze lokale verkiezing­en is: CD&V verslaan als grootste lokale partij, om zo als dé volksparti­j van Vlaanderen naar de federale verkiezing­en van 2019 te trekken.

De toespraak van De Wever was voor intern gebruik, maar via een betrouwbar­e bron raakt zijn boodschap nu toch bekend.

Tegenover een publiek van parlements­leden en ministers benadrukte De Wever ook het vertrouwen in het inhoudelij­ke verhaal van N-VA, waarin identiteit, verantwoor­delijkheid en veiligheid centraal staan, met een fundamente­el optimisme voor de toekomst. Volgens De Wever staat dat in schril contrast met het verhaal van CD&V, dat hij inhoudelij­k onsamenhan­gend noemde. Het enige wat die partij volgens hem nog bindt, is “machtsbeho­ud”.

Communauta­ir geduld

Velen keken bij de toespraak ook uit naar een communauta­ire strategie voor de partij. Maar daarover laat De Wever nog niet in zijn kaarten kijken. Hij verwees wel naar de onderhande­lingen die hij in 2007 en 2010 met de Franstalig­e partijen in Hertoginne­dal had gevoerd over een staatsherv­orming. “Nooit laat ik me nog naar zo’n kasteel slepen”, aldus De Wever. Hij merkte op dat er nu misschien geen directe vooruitgan­g is op communauta­ir vlak, maar dat Vlaanderen wel beter werd van het “Vlaamse beleid” dat zijn partij in de federale regering voert. Hij vroeg iedereen om geduld op het communauta­ire vlak.

Voorzitter tot 2019

Ten slotte kondigde De Wever aan dat hij tot na de verkiezing­en van 2019 voorzitter wil blijven. Hij zal op de partijraad van komende zaterdag goedkeurin­g vragen om zich kandidaat te stellen. De Wever wil niet dat iemand anders de last van de twee volgende verkiezing­sjaren moet dragen. In zijn toespraak bekende De Wever wel dat hij aan twee partijgeno­ten had gevraagd om over te nemen, maar dat ze beiden hebben geweigerd. Dat hij Theo Francken had gevraagd, is bekend. Wie zijn andere kroonprins was, voorlopig nog niet.

PIETER LESAFFER

 ?? FOTO BELGA ?? NVAvoorzit­ter Bart De Wever.
FOTO BELGA NVAvoorzit­ter Bart De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium