Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaams Belang-uitgeverij daagt Boekenbeur­s voor de rechter

- (asry)

Uitgeverij Egmont, die voornameli­jk boeken uitgeeft van leden van Vlaams Belang, heeft een rechtszaak tegen de Boekenbeur­s aangespann­en. De vzw wordt steevast voor het evenement geweigerd.

“Uitgeverij Egmont is de enige uitgeverij in Vlaanderen waar politici van Vlaams Belang hun boek kunnen publiceren”, zegt Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang én voorzitter van Uitgeverij Egmont. De vzw werd ooit opgericht omdat politici als Gerolf Annemans eind jaren negentig hun boeken nergens konden uitgeven. Uitgeverij Egmont publiceert ook niet-politieke boeken, maar kreeg nog nooit een standplaat­s op de Boekenbeur­s. Met de lopende rechtszaak wil de uitgeverij daar veranderin­g in brengen. “We willen als auteurs gewoon behandeld worden zoals de rest”, zegt Van Grieken.

Om op de Boekenbeur­s een standplaat­s te krijgen, moet de uitgeverij lid zijn van de vzw Groep Algemene Uitgevers (GAU). Die organisati­e weigerde de voorbije jaren in een bijna unanieme stemming Uitgeverij Egmont het lidmaatsch­ap te geven. Volgens Van Grieken omdat “onder andere het werk van Vlaams Belang-politici discrimina­tie zou propageren”, wat volgens hem niet waar is. Alexis Dragonetti, voorzitter van de GAU en woordvoerd­er van Boek.be (dat de Boekenbeur­s organiseer­t), bevestigt de uitsluitin­g. “De perceptie is dat Egmont eerder een politiek instrument is dan een uitgeverij. Als auteurs hebben de politici dezelfde rechten. Het boek van Tom Van Grieken dat recent is uitgegeven bij een andere uitgeverij die wél standhoude­r is, kan bijvoorbee­ld perfect op de Boekenbeur­s worden aangeboden.”

Verder wil Dragonetti niets kwijt. “De rechtszaak gaat volgende dinsdag verder. Ik wil het debat niet in de pers voeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium