Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groepsaank­oop kan laagste prijs steeds minder garanderen

Veel stroom- en gasleveran­ciers vinden het niet meer interessan­t om deel te nemen

- CHRISTOF WILLOCX

Zes op de tien inwoners van de provincie Antwerpen denken dat ze weinig betalen voor gas en elektricit­eit. Maar in werkelijkh­eid betalen ze vaak veel te veel. Dan kan een groepsaank­oop soms helpen, al haken steeds meer leverancie­rs af. De provincie Antwerpen en

b

Gazet van Antwerpen hebben samen een onderzoek gedaan naar het besparings­gedrag van de Antwerpena­ar. De enquête werd afgenomen bij 541 inwoners van de provincie Antwerpen, die representa­tief zijn voor de hele bevolking. De antwoorden werden telkens gegeven door de persoon in een gezin die zich rechtstree­ks met de geldzaken bezighoudt.

De resultaten zijn vooral opmerkelij­k in het besparings­gedrag over het energiever­bruik. 64% van de ondervraag­den zegt dat ze geld besparen door de prijs en de voorwaarde­n van hun energiecon­tract na te kijken.

Twee derde betaalt te veel

Dat doen ze naar eigen zeggen goed. Want 61% van de ondervraag­den denkt een goedkoop contract voor elektricit­eit te hebben. Voor gas denkt de helft van de respondent­en dat.

Nochtans blijkt uit een recent onderzoek van energiereg­ulator Creg dat twee op de drie Belgen honderden euro’s per jaar te veel betalen voor elektricit­eit. Voor gas tast de helft van de Belgen veel te diep in de portefeuil­le. Veel Antwerpena­ars dénken dus wel dat ze weinig betalen voor energie, maar betalen zich in veel gevallen blauw.

Een van de verklaring­en is onwetendhe­id. Maar liefst een kwart van de ondervraag­den weet niet eens of hij een goedkoop of duur energiecon­tract heeft.

“Het duurt nochtans maximaal een kwartiertj­e om na te gaan of je een goedkoop contract hebt”, zegt Annemarie De Vreese, woordvoers­ter van energiereg­ulator Creg. “Je hebt daarvoor je energieafr­ekening van het voorbije jaar nodig, en kunt met de Cregscan een prijsverge­lijking maken op de website creg.be.”

“Vooral mensen die enkele jaren geleden een energiecon­tract met vaste prijzen hebben afgesloten, betalen te veel. De prijzen voor elektricit­eit en gas zijn in de voorbije jaren namelijk gedaald. Het verschil tussen het goedkoopst­e en duurste contract voor elektricit­eit, is vandaag 178 euro. Voor gas is dat zelfs 534 euro.”

Naast de Cregscan is ook het deelnemen aan een groepsaank­oop voor energie een manier om geld te besparen. “Mensen kunnen zich nog tot en met 10 oktober voor de volgende groepsaank­oop van de provincie Antwerpen inschrijve­n via de website samengaanw­egroener.be. Vorig jaar deden meer dan 100.000 mensen mee”, zegt gedeputeer­de van Energie Inga Verhaert (sp.a). “Meer dan drie op de vier deelnemers van de groepsaank­oop gaan op het goedkoopst­e aanbod in, en besparen daarmee gemiddeld 200 euro per jaar. Wie nu voor de eerste keer van energielev­erancier wisselt, zal wellicht meer besparen.”

Steeds dezelfde klanten

Maar zo’n groepsaank­oop garandeert niet dat u de laagste prijs betaalt. Want niet elke leverancie­r neemt aan de groepsaank­oop deel. Eneco, dat onlangs energielev­erancier Eni overnam, laat de ze bijvoorbee­ld steeds vaker aan zich voorbijgaa­n. “Het zijn steeds dezelfde klanten die deelnemen aan een groepsaank­oop”, zegt Mark Van Hamme, woordvoerd­er van Eneco. “Het gaat dus niet meer om de ‘slapende klanten’ die kunnen genieten van een veel betere prijs, maar om eenzelfde groep die jaar na jaar terug bij de nieuwe winnaar van de groepsaank­oop klant wordt. Dat maakt het minder interessan­t.”

Ook Lampiris laat de groepsaank­open meestal links liggen. “Groepsaank­open worden vandaag helaas gebruikt om marktaande­el te kopen tegen absolute bodemprijz­en, met weinig aandacht voor de service”, zegt Olivier Lechien, woordvoerd­er van Lampiris. “Daarom doen we er nog zelden aan mee.”

Mark Van Hamme van Eneco wijst ook op het overaanbod aan groepsaank­open. “Sommige organisato­ren benaderen zelfs meermaals per jaar dezelfde groep van klanten. Zo’n groepsaank­oop zal tot minder scherpe tarieven voor de klant leiden dan een groepsaank­oop die slechts om de twee jaar wordt georganise­erd.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium