Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Caraïben en VS zetten zich schrap voor Irma

Windsnelhe­den van 281 kilometer per uur, golven tot zeven meter hoog

- JOOST FREYS

Terwijl de Texanen nog volop puin ruimen na de desastreuz­e doortocht van orkaan Harvey, raast alweer een nieuw “monster” op de VS en de Caraïben af. Ook Irma zal catastrofa­le schade aanrichten, vrezen de Amerikanen.

Met windsnelhe­den van 281 kilometer per uur gierde Irma gisteravon­d al richting de Caraïbisch­e eilanden Sint Maarten, Sint Eustasius en Saba. Weerkundig­en verwachtte­n golven tot zeven meter hoog, verwoesten­de windstoten, gietende regen en mogelijk zelfs aardversch­uivingen en overstromi­ngen.

Uit vrees voor de aangekondi­gde rampspoed, timmerden de eilandbewo­ners massaal hun huizen potdicht. Alles wat ook maar een beetje losstond, sleepten ze naar binnen. Zelfs de laatste kokosnoten haalden ze uit de bomen. “Het is heel serieus”, aldus Maayke de Haan aan RTL Nieuws. “De telecommun­icatie gaat eruit straks. Radio- en internetve­rbindingen krijgen een grote klap. De stroom gaat sowieso uit, meestal al vóór de orkaan. Dus zaklampen aan en hopen op het beste.”

Ook op Puerto Rico snelden ge- schrokken bewoners nog naar winkels om houten panelen, flessen water, zaklampen, batterijen, noodgenera­toren en rantsoenen in te slaan. De directeur van het plaatselij­ke energiebed­rijf voorspelde al dat Irma sommige delen van het eiland tot zes maanden zonder stroom zal zetten.

Gisteravon­d was het nog te vroeg om te zeggen waar en wanneer Irma precies aan land zou gaan. Maar weermannen en -vrouwen houden er serieus rekening mee dat de orkaan komend weekend Florida bereikt en dan mogelijk verder trekt langs de Golf van Mexico. Of Irma ook naar het zwaar getroffen Texas zal trekken, is koffiedik kijken.

Een deel van de helikopter­s en hulpverlen­ers in Texas is wel al naar Florida, Georgia, de Maagdeneil­anden en Puerto Rico gestuurd, samen met 700.000 liter drinkwater en een half miljoen maaltijden. Ook Nederland heeft honderd militairen en twee schepen naar de Caraïben gestuurd met hulpmiddel­en.

Enkele honderden Belgen verblijven momenteel in het Caraïbisch gebied, meldt touroperat­or Thomas Cook. “Onze hotels zijn er uitgerust met schuilkeld­ers en onze medewerker­s die al ter plaatse zijn, werden speciaal opgeleid voor dergelijke noodsituat­ies. Als extra ondersteun­ing zal een speciaal Belgisch interventi­eteam morgen vertrekken vanuit Düsseldorf”, zegt woordvoers­ter Laura Van Waeyenberg­e. “Dit team genoot een intense opleiding en staat in voor zowel psychologi­sche bijstand als repatriëri­ng mocht dat nodig zijn.”

Klanten van Thomas Cook die deze week nog moeten vertrekken, kunnen kosteloos hun reisbestem­ming wijzigen of annuleren.

 ?? FOTO AP ?? In afwachting van de komst van Irma slaan mensen massaal water in in Miami.
FOTO AP In afwachting van de komst van Irma slaan mensen massaal water in in Miami.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium